Hlavní obsah

Terénní 911 nám otevírá nové možnosti, říká šéf Porsche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porsche plánuje vyrobit na dva a půl tisíce terénních modelů 911 Dakar. Podle šéfa automobilky Olivera Bluma by to však mohlo odstartovat začátek nové éry a dalších úprav modelu 911 pro terénní jízdu.

Foto: Porsche

Porsche 911 Dakar.

Článek

V listopadu v Los Angeles Porsche představilo speciální vůz 911 Dakar, který propůjčil sériovému modelu větší zdvih odpružení a vyšší světlou výšku. Automobilka mimo to do vozu nainstalovala řadu nových technologií jako Rallye Launch Control, aby vylepšila jeho jízdní vlastnosti na nezpevněném povrchu.

Jenže jen u této speciality to skončit nemusí, jak Blume uvedl v rozhovoru pro magazín Car, ve kterém mimo jiné uvedl, že se chce automobilka pod jeho vedením podívat za hranice úspěšného GT sportovního auta.

„Snažíme se měnit naše obchodní zaměření, abychom zákazníkům nabídli to, co očekávají v různých regionech světa. Smýšlení zákazníků se mění i s ohledem na mladší generace,“ uvedl Blume v souvislosti s tím, proč automobilka pod jeho vedením přišla s netradiční terénní 911.

Speciální edice Dakar 911 odkazuje na vítězství ve stejnojmenné vytrvalostní rallye v roce 1984, kterou ovládlo závodně upravené Porsche 959. Porsche chce novinkou přilákat další zákazníky. A podle Bluma to není konec. Přibudou totiž velmi pravděpodobně i další terénní 911.

„Ano, myslíme si, že by to šlo. Stejně jako u verzí Heritage začneme s limitovanými edicemi. Poté uvidíme, jak se vyvine tržní úspěch dakaru. A pak možná přibudou další. Dveře jsou nyní otevřené…“

Co se již zmiňovaného speciálu týče, ten má třílitrový šestiválcový motor s výkonem 473 koní. Cena každého speciálu z omezené série se pak pohybuje v maximech okolo 270 tisíc dolarů, tedy v přepočtu 6,6 milionu korun.

Další hypersport od Porsche? Až dozraje čas, říká šéf

AutoMoto

Reklama

Související články

Terénní Porsche 911 na prvních snímcích

Automobilka Porsche potvrdila přípravy terénní varianty ikonické 911, premiéra se chystá na 16. listopad. Přestože ponese jméno Dakar, o závodní auto se...

Výběr článků

Načítám