Hlavní obsah

Nový šéf Jaguaru vysvětluje, proč musela vlajková loď XJ skončit bez nástupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaguar pracoval na vývoji nové generace své vlajkové lodi XJ, ovšem nový generální ředitel Thierry Bolloré její vývoj ukončil. Neseděl by do nového směřování značky, vysvětluje. A načrtává, jak budou vypadat jaguary budoucnosti.

Foto: Jaguar

Všechny generace Jaguaru XJ pohromadě

Článek

Třebaže se ještě nedávno zdálo, že Jaguar XJ přežije do nové éry značky alespoň s elektrickým pohonem, jeho dvaapadesátiletý život pokračovat nebude. To ostatně víme už pár měsíců, ovšem proč tomu tak muselo být, se pro britský Autocar rozhovořil Thierry Bolloré, který v září 2020 převzal vedení značky Jaguar Land Rover, až nyní.

Foto: Jaguar

Jaguar XJ Series I (v popředí)

Byl to totiž právě on, který učinil rozhodnutí nepokračovat s modelem XJ, i kdyby tento vůz pro svou šestou generaci přešel na elektrický pohon. A důvod? Nebylo v tom nic víc, že neseděl do plánů značky. Všechny elektrické jaguary – značka se do roku 2025 chce stát plně elektrickou – mají totiž jezdit na jednotné platformě.

„Bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí, která jsem kdy udělal, tím spíš, že bylo v prvním měsíci, co jsem byl ve funkci. XJ bylo zcela odlišné auto od ostatních, která chceme nabízet – v technologii, chemickém složení baterie, elektronice, velikosti, výkonu i pozici na trhu,” vysvětluje Bolloré s tím, že značka chce v budoucnu mířit výše, tedy spíš do luxusního než prémiového segmentu.

Foto: Jaguar

Jaguar XJ50, oslavující 50. výročí modelu

Jeho předchůdce Ralf Speth za svou desetiletou éru v čele Jaguaru Land Roveru dosáhl značných úspěchů, ale největší růst zaznamenával Land Rover; Jaguar spíš paběrkoval. Bolloré za tím vidí i snahu přímo konkurovat BMW. „Jenže my nejsme BMW. Proč byste si kupovali jaguar, který není jaguarem, o kterém sníte?” ptá se.

Jaguar F-Type přijíždí ve speciální temné edici

AutoMoto

„Jak řekl Sir William Lyons (spoluzakladatel Jaguaru – pozn. aut.), Jaguar není kopií. Když se představil E-Type, nikdo takový design neočekával. My budeme stavět na stejných principech, nabídneme skvělý design, technologii i zpracování. ...Už jsme zvolili, jak bude nová rodina aut vypadat,” řekl Bolloré, ovšem detaily designu neprozradil.

Přesto aspoň něco načrtl: „Proporce budou naprosto klíčové. Ta auta musí být unikátní. ...Takže jsem poprvé v životě řekl, že volba platformy musí být až následek designu.” Třebaže nové jaguary podle jeho dalších slov nemají být příliš svázané s historickým odkazem značky, nejspíš se máme na co těšit.

Reklama

Související témata:

Související články

Na prodej je ford princezny Diany

V nabídce dražených automobilů jedné britské společnosti se objevil zajímavý vůz. Jedná se o originální Ford Escort z roku 1981, který vlastnila možná vůbec...

Výběr článků

Načítám