Hlavní obsah

Nissan poodhaluje nový Qashqai se zajímavým hybridním ústrojím

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští generace Nissanu Qashqai nenabídne vznětový motor, ale bude mít pohon všech kol i hybrid, v němž spalovací motor vůbec nebude zabírat na kola. Vůz také zhubne a chystá se i vylepšený balík jízdních asistentů.

Prototyp nového Nissanu QashqaiVideo: Nissan

 
Článek

Chystaný crossover Nissan Qashqai bude mít poněkud neobvyklé hybridní pohonné ústrojí. Automobilka to oznámila v tiskové zprávě přiložené k videu. Ústrojí se nazývá e-Power a třebaže jeho součástí je spalovací motor, kola pohání výhradně elektřina.

Spalovací motor tu funguje výhradně jako generátor elektřiny, kterou pak elektromotor spotřebovává. O výkonech zatím řeč není, ale podle Nissanu je velikost elektromotoru typická spíš pro ryze elektrická auta. Také říká, že cílem je nabídnout lidem zážitek z jízdy elektromobilem, ovšem bez obav z omezeného dojezdu takového vozu.

Foto: Nissan

Prototyp nového Nissanu Qashqai

Kromě tohoto ústrojí má být v nabídce také 1,3l benzínový motor s mild hybridním systémem. Naopak nafta k mání nebude, alespoň podle dosavadních informací. Pohon všech kol však ano, nicméně není zatím známo, s jakým pohonem.

Nissan Navara má po faceliftu, pick-up přijíždí i v drsné verzi

AutoMoto

Čtyřkolka a verze s 20” koly také dostanou lepší zadní nápravu - víceprvkové zavěšení místo základní torzní tyče. Vpředu bude ve všech variantách zavěšení typu McPherson. Nissan dále uvádí, že nový Qashqai má karoserii ve zkrutu o 41 procent tužší, ale zároveň je o 60 kg lehčí díky hliníkovým a kompozitovým panelům karoserie.

Nissan představuje nové retro kupé Z. Má šestiválec a manuální převodovku

AutoMoto

Za zmínku stojí také vylepšený balík jízdních asistentů ProPilot, který kromě čtení dopravních značek zvládne také převzít nejvyšší dovolenou rychlost do tempomatu. Tu umí nastavovat také podle dat z navigace, ať už při vjezdu do obce nebo při blížící se zatáčce.

Foto: Nissan

Prototyp nového Nissanu Qashqai

I přes vystoupení Velké Británie z EU bude výroba nového Qashqaie probíhat v britském Sunderlandu. Kompletní odhalení se dá očekávat někdy zkraje roku 2021, avšak přesné datum zatím nemáme.

Reklama

Související články

Nový Nissan X-Trail je tu, zatím jako Američan

Japonská automobilka Nissan představila v USA model Rogue, který po Evropě bude s největší pravděpodobností jezdit jako X-Trail. O něco se zmenšil, ale přesto...

Výběr článků

Načítám