Hlavní obsah

Nissan představuje nové retro kupé Z. Má šestiválec a manuální převodovku

Novinky, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nástupce rodu Z od Nissanu se ukazuje v předprodukční formě Z Proto. Jak je ale u japonské značky zvykem, cestou do sériové výroby by měl ztratit jen pár detailů. Do Evropy se však zřejmě nepodívá.

Nissan představuje nové kupé Z ProtoVideo: Nissan/Novinky.cz

 
Článek

Poslední ze „zetkového“ rodu, model 370Z, je ve výrobě už od roku 2009. I přesto, že emisní předpisy a další obtíže sportovním kupé nepřejí, se Nissan rozhodl uvést novou generaci. Zatím se jedná o předprodukční vůz nazvaný Z Proto.

Již v minulosti Nissan toto označení použil pro supersport GT-R těsně před premiérou v podstatě nezměněné předsériové varianty. Dá se tedy předpokládat, že se díváme na auto více méně připravené k produkci.

Novinka je opravdové retro. Příslušnost ke své rodině hlásí už typickým zkosením střechy a celkovým profilem s dlouhou kapotou. Předchůdce připomíná i zakulacenými světlomety nebo zadními svítilnami ve stylu modelu 300ZX.

Foto: Nissan

Nissan 240Z, v Japonsku prodávaný jako Fairlady Z.

Foto: Nissan

Nissan 300ZX gen. Z32.

Rovněž v interiéru s 12,3palcovou obrazovkou infotainmentu najdeme odkazy, ovšem především na předchůdce. Ten byl rovněž charakteristický detaily, jako jsou kulaté kliky na dveřích nebo trojice analogových ukazatelů.

Ty zobrazí i údaje o motoru, kterým je šestiválec o výkonu 400 koňských sil a točivém momentu 474 newtonmetrů. Nissan se zatím nepodělil o bližší technické specifikace. Předpokládá se, že se jedná o jednotku z amerického Infiniti Q60. Přeplňovaný vidlicový motor by tehdy měl zdvihový objem tří litrů.

Nissan přijde s novou Microu, vývoj a výrobu si na starost vezme Renault

AutoMoto

Japonci ovšem potvrdili, že se jedná o vůz klasické koncepce, tedy s motorem podélně a pohonem zadních kol. Pro tradicionalisty je tu i manuální převodovka.

Až dorazí sériový model, měl by cílit především na Spojené státy. „Pokud jde o evropský prodej, zmenšující se evropský trh sportovních automobilů a specifické emisní předpisy znamenají, že společnost Nissan nebyla schopna vytvořit životaschopný obchodní plán pro zavedení produkční verze modelu Z nové generace v Evropě,“ řekl pro web Carscoops mluvčí automobilky.

Alespoň že samotná značka starý kontinent opustit nehodlá. Na rozdíl od aliančně spřízněného Mitsubishi se chystá na nové modely, například novou micru.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový Nissan X-Trail je tu, zatím jako Američan

Japonská automobilka Nissan představila v USA model Rogue, který po Evropě bude s největší pravděpodobností jezdit jako X-Trail. O něco se zmenšil, ale přesto...

Výběr článků

Načítám