Hlavní obsah

Nový způsob placení za parkování vysaje váš elektromobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inovativní způsob placení za parkování, který zkouší Nissan u své výstavní haly v Japonsku, nesedne některým majitelům elektromobilů. Místo peněz se totiž může platit elektřinou z baterie.

Foto: Nissan

U výstavy Nissan Pavilion můžete za parkování zaplatit elektřinou ze svého Leafu.

Článek

Platit za parkování je na některých místech samozřejmé, jinde nepochopitelné. Parkoviště výstavy Nissan Pavilion v japonské Jokohamě je ten první případ. Majitelé elektrických Nissanů Leaf ale nemusejí sahat do peněženky - můžou zaplatit elektřinou ze svého auta.

Inovativní systém, který podle tiskové zprávy je první svého druhu na světě, „ukazuje, jak Nissan posunuje lidi k lepšímu světu”. Energie z baterií aut návštěvníků spolu s elektřinou ze solárních panelů slouží k provozu kavárny Chaya, kde se mohou návštěvníci Pavilionu občerstvit. Kavárna totiž není napojena na rozvodnou síť.

Test Nissanu Leaf: Jezdí nečekaně dobře, ale chce to možnost nabíjet doma

AutoMoto

Tisková zpráva je poněkud strohá, takže se nedozvídáme, jestli je například možné nastavit nějaký limit nabití baterie elektromobilu, při jehož dosažení řídící jednotka zastaví odběr elektřiny, anebo jestli existuje nějaká pevně daná hodnota. V závislosti na tom, jak dlouho se návštěvníci výstavy zdrží, by totiž taky mohli přijít ke zcela vybitému autu a mít problém se dostat domů.

Výstava kromě této podivné novinky ukazuje také např. systém ProPilot, který je balíkem jízdních a bezpečnostních asistentů značky Nissan, a technologii I2V, tedy „Invisible-to-Visible”, česky „Z neviditelného viditelným”. Ta podle automobilky „kombinuje informace ze skutečného a virtuálního světa, aby asistovala řidičům”.

Výstava otevřela své brány 1. srpna a bude otevřena až do 23. října letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám