Hlavní obsah

Nespoléhejme na jedinou alternativu, varuje Bosch před přechodem na elektromobilitu

Šéf mobility strojírenského gigantu Bosch varuje globální výrobce automobilů před směřováním veškerého svého úsilí do elektromobility. Vidí paralelu v současných problémech se zásobováním Německa a celé Evropy zemním plynem.

Foto: Škoda

Nabíjení elektromobilu (ilustrační foto Škody Enyaq iV)

Článek

Globální automobilový trh prochází v posledních letech obrovskými změnami, které se dříve nebo později dotknou každého z nás. Výrobci pomalu ale jistě přecházejí na výrobu výhradně elektrických automobilů. Že spolehnout se na jedinou alternativu je nebezpečné, však nyní upozorňuje německý strojírenský gigant Bosch.

Dodavatel technologií a součástek varuje výrobce před unáhlenými kroky směrem k čisté elektromobilitě jako k jedinému řešení. Ukazuje to na příkladu nestability dodávek plynu poté, co Rusko napadlo Ukrajinu. Podle firmy není ani do budoucna dobré spoléhat jen na jeden druh paliva.

Auta se spalovacími motory ve hře i po roce 2035, ovšem na syntetická paliva

AutoMoto

„V současné době vidíme nedostatky plynu pro Německo a Evropu, protože jsme připravili jen velmi málo alternativ,“ uvedl Markus Heyn, šéf mobility Bosch pro noviny Stuttgarter Zeitung. „V automobilovém průmyslu bychom měli využít této příležitosti k tomu, abychom si položili otázku, co můžeme udělat, pokud by bylo příliš málo bateriových článků pro elektrická auta,“ dodal.

V současné době je největším dodavatelem baterií automobilkám Čína, automobilky však hledají i jiné zdroje. Heyn proto vidí větší budoucnost ve vodíkové mobilitě, která by podle všeho mělo dobře fungovat i na osobní vozidla. Vodíková infrastruktura pro dálkovou nákladní autodopravu, která je ve vývoji, by mohla sloužit jako „páteř pro zásobování osobních aut“, cituje ho agentura Bloomberg.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám