Hlavní obsah

Mince připomínají 100 let výroby automobilů

Novinky, Andrej Poliak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letošní rok v Mladé Boleslavi oslavují sté výročí, kdy ve firmě Laurin & Klement vyrobili první automobil. V dílnách, kde do té doby vznikaly motocykly, se zrodil vůz Voituretta typ A. Toto výročí připomíná pamětní mince, kterou minulý týden vydala ČNB.

Článek

Pamětní mince, kterou ČNB vydala 18. května, má nominální hodnotu 200 Kč. Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 900 dílů stříbra a 100 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. Autorem výtvarného návrhu je akademický sochař Zbyněk Fojtů.

Dvoumístný vůz se v roce 1905 setkal s velkým ohlasem a tak není divu, že na sebe dlouho nenechaly čekat další odvozené varianty - čtyřmístná, dodávka a výkonnější verze. Původně měl vůz pod kapotou čtyřdobý vidlicový dvouválec o objemu 1005 ccm s maximálním výkonem 7 koní, který byl na zadní kola přenášen nejprve přes manuální třístupňovou převodovku řetězem a později kloubovým hřídelem. Mít tento vůz v garáži znamenalo vydat z peněženky 3600 korun.

Ještě týž rok továrna otestovala první vůz se čtyřválcovým motorem o výkonu až 16 koní a rozšířila výrobu. A o rok později spatřil světlo světa první osmiválec s výkonem až 50 koní. Voiturett se ve všech modifikacích nakonec prodalo na 500 kusů.

Historie výroby automobilů v M. Boleslavi
1895založení firmy Laurin & Klement na výrobu jízdních kol
1899první motocykl: Slavia typ A
1905první automobil: Laurin & Klement Voiturette A
1907přeměna firmy Laurin & Klement na akciovou společnost
1925sloučení se strojírenským podnikem Škoda Plzeň
1930transformace na Akciovou společnost pro automobilový průmysl - ASAP
1939koncern Škoda se stává součástí hospodářského systému německé Říše
1945znárodnění, změna na AZNP (Automobilové závody, národní podnik)
1991přeměna na akciovou společnost Škoda, a. a. s. (automobilová akciová společnost), která se stává součástí koncernu Volkswagen
Zdroj: Škoda Auto

Reklama

Výběr článků

Načítám