Hlavní obsah

Mercedes afghánského krále vyhlášen nejlepším autem letošní prestižní výstavy Pebble Beach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepším autem z letošní přehlídky Pebble Beach Concours d'Elegance se stal čerstvě zrenovovaný Mercedes-Benz 540K Special Roadster, jehož prvním majitelem v letech 1937-1950 byl afghánský král. Ten současný ho koupil před rokem.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz 540K Special Roadster afghánského krále

Článek

Na každoroční přehlídce Pebble Beach Concours d'Elegance, která se koná v rámci Týdne aut v Monterey, porotci hodnotí auta a následně udělují ceny těm nejlepším. A protože jde o Pebble, dá se předpokládat, že to jsou nejdokonalejší veterány nejen zde, ale na celém světě.

Letošní nejvyšší ocenění „Best of Show“ získal skutečně speciální vůz - Mercedes-Benz 540K Special Roadster, který si v květnu 1937 objednal Muhammad Záhir Šáh, tehdejší král Afghánistánu. Dostal ho v září a vlastnil ho až do roku 1950, kdy ho daroval svému zeti do Velké Británie.

O tři roky později vůz koupil sběratel ve Spojených státech a přes dva další majitele se dostal k tomu současnému, sběrateli Jimovi Pattersonovi. Ten ho koupil přesně před rokem na aukci při přehlídce v Pebble Beach za 9,9 milionu dolarů, tedy tehdejším kurzem 245,8 milionu korun.

Poté vůz prošel pečlivou renovací u firmy RM Auto Restoration, která na ní spolupracovala s Centrem klasických aut automobilky Mercedes-Benz. Ta přidala i kompletní dokumentaci historie vozu.

Patterson není v získávání titulů Best of Show na Pebble Beach nováčkem, je to jeho třetí takové ocenění. V roce 2010 ho získal jeho Delage D8 S de Villars Roadster a v roce 2015 Isotta Fraschini Tipo 8A Woblaufen Cabriolet.

Zrenovovaný Fiat Panda 4×4 je oslavou výročí italské ikony

AutoMoto

Reklama

Související témata:
Pebble Beach

Výběr článků

Načítám