Hlavní obsah

Jak by vypadal favorit a další v dnešních policejních barvách? Sbor virtuálně přelakoval historická auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stříbrný lak a modrožluté pruhy můžeme na policejních autech vídat až od roku 2008. Policie však nechala do těchto barev odít i stará auta východního bloku, na která jsou pamětníci zvyklí ve žlutobílém zbarvení.

Foto: Policie ČR

Škoda Favorit v moderních policejních barvách

Článek

Kdysi dávno byla žlutá s bílými dveřmi, pak mnoho let bílá se zeleným pruhem, dnes stříbrná s reflexními žlutomodrými polepy. Česká, resp. československá policejní auta za posledních několik desetiletí vystřídala několik zbarvení. Napadlo vás někdy, jak by auta, která pamětníci znají ve žlutobílé, vypadala s dnešními barvami?

Pokud nikoliv, tak vězte, že policii ano. Nechala virtuálně přelakovat několik starých aut východního bloku do svých dnešních barev a výsledky zveřejnila na Facebooku.

Foto: Policie ČR

Škoda 742 v moderních policejních barvách

Grafici přimhouří oči nad kvalitou zpracování, historici zase nad tím, že mezi devítkou aut se objevilo také několik, která ve službách Veřejné Bezpečnosti či později Policie ČR nikdy nebyla. Pohled to je v každém případě zajímavý.

Foto: Policie ČR

GAZ-24 Volha v moderních policejních barvách

Auta jako Volha 2401/2402/2410, Lada Niva či všemožné žigulíky a jejich nástupce bylo v minulosti možno vídat zejména ve žlutobílém provedení, ale nejen s nápisy VB na bocích. Když byla Veřejná bezpečnost v létě 1991 přejmenována na Policii ČR, řadě těchto aut zůstaly staré barvy, ale na bocích se objevily nápisy POLICIE.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Škoda 742 v barvách Veřejné bezpečnosti včetně dobové poznávací značky (či její napodobeniny) s písmenem B

Řešení to bylo nicméně jen dočasné, už v roce 1991 se začal používat bílý lak se zeleným pruhem. Tento vzhled vydržel až do roku 2008, kdy přišel současný design, který na stříbrnou barvu umisťuje reflexní modré a žluté pruhy.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Škoda Felicia Combi a Fabia Combi v barvách policie z let 1991-2008

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám