Hlavní obsah

Ford představil novou superdodávku pro nejslavnější závod do vrchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáct stovek elektrických koní a gigantické křídlo místo prostoru pro náklad, to je nový Ford SuperVan 4.2. Automobilka s ním plánuje závodit do vrchu na Pikes Peak.

Foto: Ford

Ford SuperVan 4.2

Článek

Teprve před rokem automobilka Ford ukázala koncept Pro Electric SuperVan, elektrickou „superdodávku“, která však není „super“ tím, co dělá dodávku dodávkou, nýbrž výkonem. Měla dva tisíce koní a na stovku jí to trvalo méně než dvě sekundy.

Novinka, kterou Ford nazval SuperVan 4.2, je podstatně slabší. S výkonem 1050 kW, tedy 1428 koní, ale pořád není vůbec slabá. Jaká je hodnota zrychlení na stovku, automobilka tentokrát neoznámila, ale odhadovat čas hluboko pod 4 sekundy snad můžeme.

Stroj má pohon všech kol díky dvěma elektromotorům na zadní nápravě a jednomu na přední. Kromě enormního výkonu pro zrychlování nabízí pohonné ústrojí také 600 kW (816 koní) pro rekuperační brzdění, a navíc má karbon-keramické brzdy.

Ohromné křídlo na zádi a obětování toho, co by mohl být nákladový prostor, ve prospěch zužující se ploutve slouží k co nejlepší aerodynamice a také k co největšímu přítlaku. Ford hovoří až o 1996 kilogramech při rychlosti 241 km/h.

To všechno vůz potřebuje z jediného důvodu - bude se účastnit proslulého závodu do vrchu Pikes Peak v Coloradu, který se jede v neděli 25. června. Zda se může pokoušet o rekord mezi dodávkami, pokud něco takového vůbec existuje, těžko říct, když model E-Transit Custom připomíná jen trochu svou siluetou.

Ford pokračuje v tradici zběsilých dodávek. Transit dostal 2000 koní

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám