Hlavní obsah

Ford pokračuje v tradici zběsilých dodávek. Transit dostal 2000 koní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na slavném Festivalu rychlosti v Goodwoodu Ford představil nový koncept Pro Electric SuperVan, který má čtyři elektromotory a výkon dva tisíce koní. Jedná se přitom o dodávku, která vychází z elektrického E-Transitu.

Foto: Ford

Ford Pro Electric SuperVan 2022

Článek

Nový koncept Ford Pro Electric SuperVan je jedinečným vozem, který vzdáleně připomíná běžný transit, ale jeho výkon odpovídá devatenáctinásobku běžného výkonu. Koncept má totiž pod kapotou čtyři navzájem propojené elektromobily s výkonem 2000 koňských sil a z 0 na 100 km/h zrychlí za méně než 2 sekundy.

Ford Transit Custom vstupuje do světa elektromobilů

AutoMoto

Novinka je v pořadí už čtvrtý SuperVan v dlouhé historii Fordu. Tradici kdosi odstartoval už v roce 1971, když do sériového Transitu Mk1 namontoval závodní motor V8 z Fordu GT40, který vyhrál čtyřiadvacetihodinovku Le Mans.

Ford pak trik zopakoval v 80. i 90. letech, aby letos v Goodwoodu představil SuperVan s elektrickým motorem a jasně tak demonstroval přechod na elektřinu.

Foto: Ford

Ford Pro Electric SuperVan 2022

Foto: Ford

Ford Pro Electric SuperVan 2022

Automobilka doufá, že s extravagantním vozem přiláká více zákazníkům k běžnému E-Transitu. Na konceptu Ford pracoval se závodní stájí STARD Motorsport, což je na autě patrné.

Autoři tvrdí, že platforma pochází ze skutečné užitkové elektrické dodávky, ale karoserie rozhodně ne. Je totiž vyrobena z karbonu, který je přetažen přes ocelové trubky. Autu pak nechybí přední snížený nárazník, boční prahy, aerodynamická zrcátka, obří difuzor nebo přítlačné křídlo.

S bydlíkem mimo zpevněné cesty. Obytný Ford Transit se představuje ve variantě Active

AutoMoto

Na závěr se hodí říct, že Ford do interiéru, který obsahuje prakticky jen jedno sedadlo, volant a přístrojový štít umístil i nový infotainment včetně obřího displeje. Obsahuje tak systém SYNC, který se objevuje v Mustangu Mach-E a bude jej možné patrně pořídit i v chystaném E-Transitu Custom, který by měl na trh dorazit už v září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám