Hlavní obsah

Američané změní pravidla pro autonomní vozidla. Nebudou už potřebovat volant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní úřad pro bezpečnost dopravy Spojených států amerických (NHTSA) oficiálně umožní automobilkách vyrábět autonomní vozidla bez prvků určených pro řízení člověkem, například volantu nebo pedálů.

Foto: Audi

Ilustrační foto

Článek

Krok, který učinil NHTSA, je považovaný za jedno z průlomových rozhodnutí v rámci zavádění plně autonomních vozidel na silnice. Spojené státy americké se tak patrně stanou první zemí na světě, která změní pravidla a nebude po výrobcích požadovat umístění ovládacích prvků.

Předpisy, které jasně říkaly, že ve vozidle musí být volant nebo pedály, jsou desítky let staré, ale v USA i světě se jimi konstruktéři a automobilky museli řídit. Nyní ovšem patrně nastává doba, kdy se vše změní. „U vozidel navržených tak, aby byla ovládaná výhradně autonomně, jsou ovládací prvky logicky zbytečné,“ stojí v oficiálním prohlášení NHTSA.

Hondu a Teslu vyšetřuje americký úřad kvůli bezdůvodnému brzdění

AutoMoto

Výrobcům se tímto krokem otevírají nové možnosti, protože už před časem si inženýři pracující na autonomních systémech stěžovali, že volant, pedály nebo sloupek řízení zkrátka ubírají prostor jiným systémům, které by byly v podobném typu vozidel zapotřebí.

V roce 2020 už státní organizace NHTSA jasně upravila pravidla pro autonomní vozidla, ale tehdejší rozhodnutí se týkala především bezpečnosti. Automobilky se už tehdy musela zavázat k tomu, že pokud takový vůz vyrobí, musí splňovat stejná bezpečnostní kritéria jako běžný automobil.

Samořídící Toyota Supra zvládá projet smykem závodní trať

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám