Hlavní obsah

Chtělo samořídící auto ujet policii? Po zastavení se zvláštně rozjelo

Policejní kontrola samořídícího Chevroletu Bolt společnosti Cruise, který patrně jel bez rozsvícených světel v noci, na první pohled vypadá jako možný začátek honičky. Důvod, proč se bolt rozjel, ale není nijak nekalý.

Foto: Cruise

Samořídící Chevrolet Bolt společnosti Cruise v ulicích San Francisca (Ilustrační foto)

Článek

Představte si, že jste dopravní policista, vidíte nějaký přestupek a rozhodnete se kvůli němu dané auto zastavit. Jenže když k němu přijdete, uvnitř nikdo není - a auto se najednou rozjede. Sci-fi? Ne tak docela - v San Franciscu se přesně tohle stalo začátkem dubna.

Video se nejprve objevilo na instagramovém účtu s názvem b.rad916 a později ho sdíleli různí novináři, jako např. Seth Weintraub, kterému na tweet odpověděla společnost Cruise. Ta pod křídly koncernu General Motors vyvíjí autonomní řízení a dotčený Chevrolet Bolt jí patří.

Správně zastavil na policejní signál a policista k němu přišel. Nikoho ale neviděl uvnitř, zkusil vzít za kliku a pak se vracel do svého vozu - jenže tehdy se autonomní bolt dal do pohybu, projel křižovatkou a zastavil za ní.

Američané změní pravidla pro autonomní vozidla. Nebudou už potřebovat volant

AutoMoto

Proč, to vysvětluje právě odpověď firmy Cruise Weintraubovi. „Naše autonomní vozidlo zastavilo na policejní výzvu, pak přejelo na nejbližší bezpečné místo,“ píše firma s tím, že policista pak zavolal na speciální číslo a nikdo nedostal pokutu za přestupek.

Přesto ale k přestupku patrně došlo, což byl i důvod, proč policie vůz zastavila. Je ve videu dobře vidět - bolt neměl zapnutá světla. Jeho senzorům to možná nevadí, ale pro bezpečnost okolí je nutné, aby i ostatní řidiči a chodci vůz dobře viděli, proto je třeba, aby u autonomních aut byly systémy automatického rozsvěcování světel přinejmenším tak dobré, jako u aut řízených lidmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám