Hlavní obsah

Británie zvažuje, že odloží zákaz prodeje nových aut se spalovacím motorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie zvažuje odklad zákazu prodeje nových aut s benzinovým nebo naftovým motorem o pět let. Zákaz by tedy nově platil až od roku 2035. Informovala o tom zpravodajská televize BBC s odvoláním na nejmenované zdroje. Úřad premiéra v reakci na zprávu uvedl, že se ke spekulacím nevyjadřuje.

Foto: František Němec, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle BBC by premiér Rishi Sunak měl v nadcházejících dnech přednést projev, který bude obsahovat zmírnění několika vládních opatření týkajících se snižování emisí skleníkových plynů. Neočekává se ale, že by Sunak ustoupil od hlavního cíle vlády, a to dosáhnout do roku 2050 nulových čistých emisí, dodala BBC.

„Vláda zůstává zcela oddána závazkům v oblasti čisté nuly a Británie snižuje emise rychleji než kterákoliv jiná země G7,“ řekl agentuře Reuters mluvčí vlády. „Náš přístup bude vždy pragmatický a zajistí, aby náklady nebyly přenášeny na těžce pracující rodiny,“ dodal.

Současný cíl ukončení prodeje do roku 2030 byl představen v listopadu 2020 jako hlavní část plánu „zelené revoluce“ tehdejšího premiéra Borise Johnsona. Ještě v červenci ministr pro místní rozvoj Michael Gove potvrdil vládní podporu této politice.

Mezi zákonodárci rostou obavy, že Británie pod Sunakem ztratila chuť realizovat obtížnou klimatickou politiku před volbami, které se konají v příštím roce. Nervozita vzrostla poté, co Sunak prohlásil, že ke změně klimatu zaujme „přiměřený přístup“, který vyváží ambice čisté nuly s potřebou udržet výdaje spotřebitelů co nejníže. Sunak odmítá kritiku a prohlásil, že výsledky Británie v oblasti snižování emisí jsou lepší než u ostatních velkých zemí.

Klimatičtí extremisté musejí zaplatit vyčištění Braniborské brány. Levné to nebude

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám