Hlavní obsah

BMW používá reálné auto jako ovladač videohry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidič řídí skutečné auto, které skutečně jede po ploše, ale místo světa před sebou vidí virtuální závodní trať. Takový systém postavilo BMW, ovšem k čemu přesně má sloužit mimo přehlídky technologických schopností, neprozradilo.

Foto: BMW

BMW M Mixed Reality

Článek

Chtěli jste někdy hrát videohru, zatímco sedíte za volantem reálného auta? Troufneme si předpokládat, že většinou to je naopak - se supersporty jezdíme „jen“ ve virtuálním světě, protože v tom skutečném si to nemůžeme dovolit. BMW na to ale jde opačně a ze svého modelu M2 postavilo videoherní ovladač.

Foto: BMW

BMW M2 skutečně jede po volné ploše, řidič ale vidí virtuální závodní trať.

Systém, který vznikl ve spolupráci s herní platformou Epic Games, nazvalo M Mixed Reality. Kromě auta jsou jeho součástí také brýle pro rozšířenou a virtuální realitu. Řidič sedne do auta, nasadí si brýle - a najednou je v jiném světě.

Princip je ten, že auto skutečně jezdí po skutečné ploše, ale řidič místo asfaltu před sebou vidí virtuální závodní trať, „postavenou“ na té ploše. Jak to vypadá ve skutečnosti, nikoliv na marketingové prezentaci, ukazuje video youtubera Jimmyho Broadbenta, který M Mixed Reality vyzkoušel.

Výhodou je, že se dá takto ve virtuálním světě postavit v podstatě jakákoliv trať, stačí mít dost velkou asfaltovou plochu bez překážek. Nevýhoda je nasnadě - po ploše jezdí auto, jehož řidič vidí něco jiného, než co je ve skutečnosti před ním. Je tedy třeba zajistit, aby na té ploše skutečně nebyly žádné záludnosti typu kuželů, pneumatik, ostatních aut, nebo dokonce dětí bez dozoru.

BMW neuvádí, jakému konkrétnímu účelu by tato novinka měla sloužit. Někoho by napadla třeba autoškola, jenže posadit do takové věci někoho s nulovými zkušenostmi za volantem, to může být o to nebezpečnější. Jako demonstrace toho, co dnešní technologie zvládnou, to však není špatné.

Cupra oslavila čtvrté výročí, sdílí plány na vlastní metaversum

AutoMoto

Konečně stojí za zmínku, že automobilka Cupra o něčem takovém uvažovala v rámci Metahypu, svého vlastního metaversa, které představila zkraje roku u příležitosti svého čtvrtého výročí. Tam ale, pokud je nám známo, zatím zůstalo u nápadu, který do aplikace v reálném světě nedošel.

Anketa

Považujete takovouto kombinaci virtuální a skutečné reality za dobrý nápad?
Ano, může to nabídnout jiné zážitky
30,9 %
Mohl by být, kdyby řidič viděl skutečný svět s pár doplňky, ne zcela virtuální svět
9,7 %
Ne, když už mám auto, jako BMW M2, chci s ním jezdit v reálném světě
59,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 165 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám