Hlavní obsah

Audi chystá kompaktní elektromobil jako nástupce A3

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V elektrické budoucnosti značky Audi má své místo také kompaktní vůz, který bude nástupcem modelů jako A3.

Foto: Audi

Současná generace Audi A3 Sportback

Článek

„Nastavili jsme kurz, abychom šli na stoprocentní elektrický pohon,“ připomněl na čtvrteční výroční tiskové konferenci šéf Audi Markus Duesmann plán značky se čtyřmi kruhy ve znaku, že poslední model se spalovacím motorem představí v roce 2026.

„Do roku 2027 se snažíme nabízet plně elektrické vozidlo v každém klíčovém segmentu. Nedávno jsme se rozhodli uvést na trh další elektrický základní model v hierarchii pod Q4 e-tron,“ uvedl.

Přestože neprozradil žádné další podrobnosti, očekává se, že nový model poslouží jako náhrada za hatchback A3.

Očekává se, že nový základní elektromobil bude nabízen jako čtyřdveřový hatchback a čtyřdveřový sedan, uvádí britský Autocar s odkazem na nejmenované zdroje uvnitř automobilky.

Příští Audi A4 má změnit označení, zůstanou mu spalovací motory

AutoMoto

Model bude pravděpodobně založen na chystané architektuře SSP (Scalable Systems Platform) Volkswagenu. Koncern v minulosti uvedl, že platforma SSP vylepší standardy současné platformy MEB a nabídne dojezd až 700 km.

Platforma bude také schopna nabíjet baterii výkonem 270 kW, což by mělo elektromobilům na ní založeným umožnit získat až 129 km za 10 minut. Základní elektrické Audi bude těžit z nové technologie baterií, ale bude také kompatibilní s polovodičovými bateriemi.

Duesmann dodal, že Audi plánuje do roku 2025 představit 20 nových modelů, z nichž více než polovina bude plně elektrických. Elektrická náhrada Audi A3 bude pravděpodobně následovat po příchodu Q6 e-tron, prvního modelu založeného rovněž na nové architektuře Premium Platform Electric (PPE) pro větší vozy.

Audi ukázalo chystané SUV Q6 e-tron v lehkém maskování

AutoMoto

Test Audi A8 L aneb Co je dnes možné udělat pro komfort zadních pasažérů

Testy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám