Hlavní obsah
Online

Menstruační potřeby jsou základ, ne luxusní zboží, apelovala poslankyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ve čtvrtek pokračovali v projednávání sporného konsolidačního balíčku, který má podle vlády pomoci zlepšit stav státního rozpočtu a přináší například některé daňové změny. Po hodinách debat, v rámci kterých opozice s koalicí předložily osm desítek pozměňovacích návrhů, nakonec poslanci posunuli novelu do závěrečného třetího čtení.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovny 7. 9. 2023Video: psp.cz

 
Článek

Předlohu upravující šest desítek zákonů poslanci projednávali ve druhém čtení od úterý.

Projednávaná změna zákonů, tak jak ji navrhla vládní koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátů s hnutím STAN, mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent, slučuje na 12 procent nynější snížené sazby DPH ve výši 10 a 15 procent a mění v sazbách rozložení některých položek. Zavádí také odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců, ruší některé daňové výjimky a zvyšuje daň z nemovitosti.

Opozice s balíčkem nesouhlasí, označuje jej za výhradně daňový, nebo dokonce „okrádací“.

Ve druhém čtení poslanci vznesli celkem osm desítek návrhů úprav.

Konec on-line přenosu

Vážení čtenáři,

druhé čtení ke konsolidačnímu balíčku ve Sněmovně skončilo. Dnešní on-line proto končí. Děkujeme za pozornost.

Zákon jde do třetího čtení

Poslanci ukončili po třech dnech debatu nad konsolidačním balíčkem v druhém čtení. Novela tak míří do závěrečného třetího čtení.

Stanjura poděkoval za korektní debatu. Až na výjimky

Se závěrečným slovem vystoupil šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). Připomněl základní parametry konsolidačního balíčku.

„Pokud nemáme v dobrém stavu veřejné finance, tak musíme něco dělat. Máme dvě sady nepopulárních opatření a jejich kombinaci. Zvyšujete tedy buď některé z daní, nebo omezujete některé výdaje, anebo kombinaci obojího,“ řekl.

Prohlásil většině vystupujících za korektní a věcnou debatu. „Ti, kteří to nezvládli a dopouštěli se osobních útoků, nebyli dobrými spoluhráči v této debatě. Moje pochvalná slova ale míří na většinu vystupujících z opozice,“ uvedl.

Nechtěl zmínit, které poslance kritizoval, s ostrým projevem ale vystoupil šéf ANO Andrej Babiš. Ten například ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka označil za „nulu“ a „parazita“.

Mluví poslední přihlášený poslanec

Po sérii faktických poznámek řeční poslední přihlášený poslanec do obecné rozpravy Ladislav Oklešťěk.

„Vládo, předkladatelé, zamyslete se, jakou sazbu DPH dáte pro palivové dříví či brikety. Pro hodně lidí je to důležité,“ prohlásil s tím, že by to mohli českému venkovu.

A doplnil: „Nemusíme pak dovážet tolik plynu ani spalovat tolik elektřiny.“

Kohajda připustil, že by se sazby DPH u menstruačních pomůcek i kojenecké vody ještě mohly změnit

Lidovecký poslanec Michael Kohajda připustil, že by se některé sazby DPH ještě mohly změnit. „Jako lidovci jsme chtěli, aby byli menstruační potřeby ve snížené sazbě DPH, ale nenašlo to koaliční podporu. Nicméně pan ministr Stanjura řekl, že rozumné opoziční návrhy mohou být přijaty. Takže myslím, že je vhodná doba na to, aby si sedly společně ženy z koalice i opozice a dohodly se na něčem,“ připustil v rozhovoru pro Novinky.

Kdyby byla v nižší sazbě DPH nakonec i kojenecká voda, podle Kohajdy by to nebylo rozpočtově příliš nákladné. „Předpokládám, že by to mohlo být předmětem jednání mezi druhým a třetím čtením o tom, jaký z těch opozičních návrhů podpoříme. Zvlášť když to byly i návrhy některých koaličních stran,“ upozornil.

Rozhovor s poslancem Kohajdou.Video: Novinky

Fiala z SPD si rýpl do Babiše: Kromě jeho projevu jsme byli konstruktivní

„Kromě jednoho opozičního dlouhého projevu jsou naše projevy konstruktivní,“ hodnotil jednání v rozhovoru pro Novinky předseda poslaneckého klubu hnutí SPD Radim Fiala.

„Myslím pana předsedu Andreje Babiše. Hned první den mluvil šest hodin,“ přiznal, do koho si rýpl. S Babišem prý předseda SPD Tomio Okamura v délce projevu nesoutěží. Poslanci hnutí podle Fialy byli „velmi umírnění, ale kritičtí“.

Rozhovor s Radimem Fialou.Video: Novinky

Nechte si návrhy projít hlavou

U řečnického pultíku se střídají další a další opoziční poslanci, kteří prezentují pozměňovací návrhy. Mezi nimi i zákonodárce hnutí ANO Roman Kubíček.

„Pokud má dnešní den k něčemu sloužit, byl bych rád, kdybyste se nad spoustou argumentů zamysleli, nechali se je projít hlavou a rozhodli se, zda to má či nemá smysl,“ prohlásil nakonec poslanec.

Skopeček o novinách a kojenecké vodě: Nedokonalý kompromis

„Vždy říkám, že nejlepší počet sazeb je jedna, pak odpadají ty dohady. Nikdy v tom nenajdete spravedlnost, vždy je to výsledek nějakého politického kompromisu,“ komentoval místopředseda Sněmovny za ODS Jan Skopeček to, proč by noviny měly být ve snížené 12procentní sazbě DPH a kojenecká voda v základní 21procentní.

„Výsledek dopadl tak, jak dopadl. Je to kompromis. Asi nedokonalý, každý z nás si tam něco najde,“ uznal. Zároveň zdůraznil, že „je to po mnoha letech první pokus dělat něco s vládními financemi“. „Změnit směr, kdy se řítíte z té propasti na trochu udržitelnější kolej,“ podotkl.

Mluvil i o tom, jestli podpoří nějaký pozměňovací návrh opozice. „Budeme o nich debatovat, budeme se na ně racionálně dívat. A pokud v nich uvidíme posun pozitivním směrem za předpokladu, že nepůjdou na úkor vyššího rozpočtového deficitu, tak ta debata možná je. Nevylučuji ji,“ připustil Skopeček. Který pozměňovací návrh opozice by si dokázal představit podpořit, ale nechtěl říct.

Rozhovor s Janem Skopečkem.Video: Novinky

Menstruační potřeby jako luxusní zboží?

Poslankyně ANO Ivana Mádlová se na plénu ohrazuje proti zařazení dámských hygienických potřeb do nejvyšší sazby DPH ve výši 21 procent.

„Byla bych ráda, kdybyste si řekli, že na tom něco je, přehodnotíte to a dáte to do snížené dvanáctiprocentní sazby,“ uvedla s tím, že v tomto smyslu podá pozměňovací návrh.

Mádlová se podivovala nad tím, že vláda zařadila do nižších sazeb knihy, noviny a časopisy, či dokonce úplně od spotřební daně osvobodila tiché víno a menstruační potřeby ponechala v nejvyšší sazbě.

„Jaká je tu spravedlnost? Osvobozeny jsou knihy, proč zrovna knihy? Tiché víno… Nic proti tichému vínu nemám, nic proti vinařům, ale kladu si otázku, proč dámské hygienické potřeby zůstávají v jednadvacetiprocentní sazbě? Málo ženy křičely? Opravdu chceme, aby ty potřeby byly naroveň luxusního zboží a neřestí, jako jsou alkohol a tabák? ,“ tázala se Mádlová s tím, že jde o základní potřeby.

Stanjura: Nikdy jsme neřekli, že dopady na lidi budou pozitivní

Do diskuse s opozičními poslanci se zapojil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Srovnala jste ten návrh s evropskou směrnicí o DPH? Bezesporu v některých položkách dochází k jejímu porušení. Když paní exministryně vyjmenovala ty věci, u kterých se zvýší DPH, má pravdu, ale zapomněla říct, že DPH u stavebních prací se sníží, což je ve prospěch té oblasti,“ reagoval na Dostálovou šéf státní kasy.

Podle Stanjury si je vláda vědoma toho, co dělá a že konsolidační balíček bude mít na občany „negativní dopady“, byť se kabinet snažil, aby byly co nejmenší. „Nikdo z nás neřekl, že jsou pozitivní, takový dopad to bude mít pouze na státní rozpočet,“ dodal.

„Stavební práce? To je sice hezké, ale za co ti lidé budou stavět?“ oponovala mu následně Dostálová.

Dostálová chce dvouleté daňové osvobození domácností

Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) navrhla, aby na dobu dvou let byly domácnosti osvobozeny od daně z přidané hodnoty ze služeb, které souvisejí s bydlením. Konkrétně hovořila o „sběru a dopravě komunálního odpadu, dodávek tepla, chladu, elektřiny či vody“.

„Je potřeba si uvědomit, co se děje. U bydlení zdražují náklady (teplo, voda) z 10 na 12 procent, zároveň hodláme trestat lidi za předčasné splacení hypoték, zvyšujeme daň z nemovitosti na dvojnásobek. Všechno to dopadá do rodin. Studentům seberete slevu, rodinám seberete školkovné. Zároveň se bavíte o tom, že poplatky za obnovitelné zdroje vrátíte do faktur za energie,“ připomněla Dostálová s tím, že rodinám porostou další náklady, například za kojeneckou vodu, která se přesouvá do vyšší, jednadvacetiprocentní sazby.

ANO se pokusilo přerušit bod do konce října

Poslanec ANO Hubert Lang se v okamžiku, kdy se v jednacím sále nacházelo minimum zákonodárců, pokusil přerušit projednávání konsolidačního balíčku do konce října.

„Vzhledem k tomu, že je tu minimální účast koaličních poslanců, že je moc nezajímá projednávání toho, co bude mít drtivý dopad na životy lidí v České republice, bych chtěl dát procedurální návrh na přerušení této schůze do 31. 10. 2023,“ zdůvodnil krok Lang.

To následně vyvolalo řadu protinávrhů ze strany pětikoaličních politiků, aby oddálili hlasování do doby, než koaliční zákonodárci doběhnou do sálu. Například šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek navrhoval přerušení na 13 či 14 minut, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zase chtěl přerušení na 7 či 9 minut.

Všechny návrhy následně Sněmovna hlasy vládní většiny odmítla a pokračuje se tak v projednávání konsolidačního balíčku.

Nacher: Bude na nás někdo reagovat?

Debatu rozmělnil poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. „Bude někdo reagovat na naše pozměňující návrhy? Ve svém příspěvku jsem měl několik dotazů a podnětů, tak ať to tu není monolog,“ ptal se na plénu.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) slíbil, že se k pozměňujícím návrhům vyjádří ve třetím čtení. „Poslouchám je. I když tu nejsem, mám to puštěné,“ upozornil.

Knechtová: Balíček nezachraňuje ekonomiku

Jednotící linkou všech proslovů opozičních poslanců vystupujících na plénu Sněmovny ke konsolidačnímu balíčku je kritika vládního opatření.

„Vláda předložila občanům záchranný balíček, který se pokouší vyvolat dojem, že zachraňuje ekonomiku. Nezachraňuje. Zachraňuje pouze státní rozpočet, a to způsobem, který bude mít pro ekonomiku jednoznačně negativní dopady, což tvrdí i sami odborníci ministerstva financí, kteří uvádí v důvodové zprávě k daňovému balíčku, že je protirůstový a snižuje růst o 0,4 %. Navýšení daní spojené s destabilizací systému DPH mít kladný dopad na ekonomiku z podstaty věci nemůže. Řešení, o které se vláda pokouší, má jen jednu jednotící ideu. Sehnat peníze do rozpočtu a ber, kde ber,“ uvedla například poslankyně ANO Lenka Knechtová.

Schillerová: Chceme, aby kojenecká voda a pleny byly ve snížené sazbě DPH

„Chceme, aby kojenecká voda a pleny byly ve snížené 12procentní sazbě DPH,“ představila svůj pozměňovací návrh k balíčku v rozhovoru pro Novinky předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

„Nechápeme, proč to vláda dělá mladým rodinám, proč kojeneckou vodu nebo pleny dá do 21procentní sazby DPH. To jsou přeci věci, které mladá rodina nemůže vynechat, nemůže se bez nich obejít. Doufám, že si to uvědomí někteří poslanci a pro náš pozměňovací návrh zvednou ruku,“ apelovala.

Zařazení do sazeb DPH je podle ní totiž vždy o politice. „Logiku v tom nehledejte, ta v tom není,“ tvrdí.

Rozhovor s Alenou Schillerovou.Video: Novinky

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám