Hlavní obsah

Nečas chce od Lessyho důkaz o Kalouskově vyhrožování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) označil slova policejního prezidenta Petra Lessyho o tom, že jej ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zastrašoval, za velmi závažná. Očekává důkazy a vysvětlení toho, proč o tom neinformoval ministra vnitra i jeho. Opoziční politici chtějí, aby premiér Kalouska odvolal.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

"Slova policejního prezidenta jsou velmi závažná. Nepohybuji, že je může dokázat," uvedl Nečas.

"Předpokládám také, že je schopen i vysvětlit, proč tak závažnou věc neohlásil okamžitě svému nadřízenému, tedy ministru vnitra, a nadřízenému ministru financí, tedy předsedovi vlády. Určitě je schopen objasnit, proč tuto věc zveřejnil až s týdenním odstupem," uvedl Nečas na Facebooku s tím, že očekává vyšetření celé kauzy ze strany Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

"Takovéto chování ministra financí vůči policejnímu prezidentovi je v právním státě nemyslitelné, jde o jasnou snahu o nátlak a zneužití politické pozice. Premiér by měl neprodleně jednat a ministra Kalouska odvolat,“ uvedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Konat by měl premiér Nečas i podle šéfa komunistických poslanců Pavla Kováčika. Pro Kalouskův odchod se v případě potvrzení Lessyho slov vyslovila i předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová. Opozice nevylučuje ani iniciování mimořádné schůze kvůli vyslovení nedůvěry vládě.

Koalice: čekáme důkazy

"Zdá se, že se opět jedná o situaci tvrzení proti tvrzení, i když velmi závažná tvrzení, vzhledem k tomu, že se jedná o policejního prezidenta a ministra financí. Předpokládám, že se k celé záležitosti vrátíme na vládě," reagovala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Rovněž předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg si o celé věci chce sehnat více informací. Nejprve bude chtít hovořit s Kalouskem, který je místopředsedou TOP 09. "Zatím je to tvrzení proti tvrzení. Předložil (Lessy) nějaké důkazy?", položil si řečnickou otázku.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) v České televizi uvedl, že je třeba přinést důkazy. Ten, kdo nemluví pravdu, by měl podle něj odstoupit.

Kalousek označil Lessyho tvrzení za další policejní provokaci a vyzval jej, aby svá slova doložil. Pak by byl připraven odejít. V opačném případě by podle něj měl skončit policejní prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám