Hlavní obsah

Kalousek: Lessymu jsem nevyhrožoval, je to provokace

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ada, nig, jas

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil slova policejního prezidenta Petra Lessyho o vyhrožování za další policejní provokaci. Lessy ve čtvrtek na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny uvedl, že mu ministr v telefonickém rozhovoru vyhrožoval. Telefonát měl souviset s vyšetřováním kauzy nákupu letounů CASA, kvůli níž chce policie stíhat exministryni obrany Vlastu Parkanovou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

"Je to už několikátá policejní provokace. Doufám, že ji vyšetří Generální inspekce bezpečnostních sborů, které jsem dal podnět. Do té doby se nemohu vyjadřovat jinak, než že jsem terčem policejní provokace,“ reagoval pro Právo ministr Kalousek.

Následně doplnil, že  "má-li pan policejní prezident jakýkoli důkaz, že jsem ho zastrašoval a následně se omlouval, ať ho předloží. Já podám rezignaci a odejdu z veřejného života," slíbil. "Pokud jej nemá, ať okamžitě odejde on," dodal Kalousek s tím, že nikdo si nemůže dovolit kohokoliv osočovat.

Lessy: Nejdřív vyhrožoval, pak se omlouval

Podle Lessyho mu ministr měl třikrát volat 4. července. "Řekl mi, že nás všechny odstíhají," řekl poslancům. V dalším telefonátu již prý Kalousek svá slova zlehčoval.

Foto: Michal Burian, ČTK

Policejní prezident Petr Lessy na zasedání sněmovního bezpečnostního výboru

Lessy označil ministrův nátlak za nepřípustný a dodal, že se nenechal nijak ovlivnit.

"V roce 2012 to nejsou ta nejlepší slova, která by měla být zvolena," řekl poslancům policejní prezident.

Sněmovna Parkanovou vydala

Sněmovna ve středu vyhověla žádosti policie a Parkanovou vydala k trestnímu stíhání. Podle policie pochybila při nákupu letounů tím, že si nenechala zpracovat posudek na jejich cenu. Podle police tím státu mohla vzniknout škoda ve výši téměř půl miliardy korun.

Parkanová své obvinění odmítla s tím, že žádný posudek nebyl v daném případě potřeba. Stejný názor zastává i gesční ministerstvo financí. Kalousek policejní žádost opakovaně ostře kritizoval.

Sám přitom čelil kritice za to, že telefonicky hovořil s vyšetřovatelem, který to označil za nátlak. Kalousek jakýkoliv nátlak odmítl a podal kvůli tomu podnět GIBS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám