Hlavní obsah

Obama v Afghánistánu podepsal smlouvu, hned po odletu zaútočil Tálibán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama během nečekané úterní návštěvy Afghánistánu podepsal smlouvu o strategickém partnerství obou zemí. Ta umožní Spojeným státům vojensky podporovat režim Hámida Karzáího i poté, co v roce 2014 odejdou zahraniční vojáci ze země. Obama během návštěvy u příležitosti prvního výročí zabití Usámy bin Ládina řekl, že vedení Al-Káidy utrpělo velké rány. Hned po odletu zaútočil v Kábulu atentátník Tálibánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hned po Obamově odletu zaútočil v Kábulu atentátník TálibánuVideo: Reuters

 
Článek

S afghánským prezidentem Hámidem Karzáím podepsal Obama dohodu o strategickém partnerství, podle které by v zemi měl zůstat omezený počet amerických vojáků po stažení současného mnohatisícového kontingentu v roce 2014.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama při projevu na základně Bagrám

Americký prezident přiletěl v úterý večer na neočekávanou návštěvu Afghánistánu rok poté, co americké komando v sousedním Pákistánu zabilo šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina. [celá zpráva]

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama při projevu na základně Bagrám

Uznal, že mnoho Američanů je válkou unaveno. "Ale musíme dokončit práci, kterou jsme v Afghánistánu začali, a ukončit tuto válku odpovědně," řekl Obama v projevu, který byl před podzimními prezidentskými volbami zaměřen na domácí publikum.

Zdůraznil, že americké jednotky "zdecimovaly" vedení Al-Káidy: "Naším cílem je zničení Al-Káidy a jsme na cestě, abychom to udělali."

Obama podepsal hned po příletu do Afghánistánu s prezidentem Karzáím dohodu o strategickém partnerství, která vytváří podmínky pro zachování amerických sil v omezeném množství po stažení současného mnohatisícového kontingentu ze země v roce 2014.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama a afghánský protějšek Hámid Karzáí po podpisu dohody o strategickém partnerství

"Dalších 23 000 vojáků odejde z Afghánistánu do konce léta. Potom se bude počet vojáků dále snižovat... a jak se naše koalice dohodla, do konce roku 2014 budou Afghánci plně odpovědni za bezpečnost své země," řekl Obama. "Nepostavíme v Afghánistánu stálé základny a nebudeme hlídkovat v jeho městech a horách," dodal.

Podpis smlouvy se dlouho odkládal, Afghánci požadovali značné ústupky, mimo jiné ukončení nočních razií, které se nyní konají jen pod afghánským velením.  Požadovali také předání věznic do svých rukou. [celá zpráva]

Obama opět vyzval povstalce z hnutí Tálibán, aby se podíleli na národním usmíření. Připomněl, že se s Tálibánem vedou jednání, a řekl, že jeho členové budou mít v Afghánistánu budoucnost, pokud přeruší kontakty s Al-Káidou a budou dodržovat afghánské zákony.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Místo atentátu v Kábulu

Po odletu Obamy zaútočil sebevražedný atentátník v autě plném výbušnin v Kábulu u silnice na Džalalabád u areálu, kde jsou ubytováni cizinci. Akce, ke které se přihlásil Tálibán, si vyžádala šest mrtvých. Čtyři lidé zahynuli v projíždějícím autě, o život přišel také jeden kolemjdoucí a strážce jedné z budov.

Zatím není jasné, kolik výbuchů celkem bylo. Agentura AFP informuje o dvou explozích, agentura AP dokonce o třech a následné střelbě.

K útoku se přihlásili povstalci z hnutí Tálibán.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Místo atentátu v Kábulu

Reklama

Výběr článků

Načítám