Hlavní obsah

Je to finanční útok, zlobí se Maďarsko poté, co mu spadl rating

Novinky, ČTK, aš, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť/Londýn
Aktualizováno

Ratingová agentura Moody's v pátek oznámila snížení ratingu Maďarska z dosavadní známky Baa3 na spekulativní hodnocení Ba1. Výhled je navíc negativní, takže může dojít k dalšímu snížení úvěrové spolehlivosti. Maďarsko tento krok odsoudilo a označilo ho za finanční útok na zemi.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

Hodnocení zahraničních a místních dluhopisů bylo sníženo o jeden stupeň hodnotu Ba1.

Agentura Moody's ovšem pouze následovala kroky dalších dvou ratingových agentur. Standard & Poor's a Fitch rovněž mají Maďarsko na nejnižším stupni v žebříčku hodnocení. Standard & Poor's  ho zařadilo do nejnižší kategorie BBB- s tím, že výhledy jsou špatné a nečeká se změna do února příštího roku.

Je to finanční útok, protestuje Budapešť

Maďarsko snížení ratingu odsoudilo. Ve stanovisku ministerstva hospodářství stojí: "Protože rozhodnutí Moody's nemá žádný reálný podklad, maďarská vláda to může chápat jen jako část finančního útoku na Maďarsko."

Moody's, která hodnotí Maďarsko od roku 1996, uvedla, že důvodem ke snížení ratingu je vysoké zadlužení a nejasná fiskální konsolidace.

"Moody's se domnívá, že dopady těchto faktorů budou mít negativní vliv na finanční sílu vlády a zhorší její schopnost absorbovat šoky," píše se v aktualizovaném hodnocení. Negativní výhled agentura nechává kvůli dopadům, které na maďarskou ekonomiku může mít dluhová krize v eurozóně.

Situace Maďarska je špatná. Forint poslední tři dny oslaboval. Od června ztratil 16 procent své hodnoty. Vláda za poslední tři měsíce zrušila prodeje dvou emisí dluhopisů a omezila objem dalších osmi. Centrální banka v zemi už varovala, že bude muset zvýšit sazby, aby pomohla měně.

Žádost o pomoc MMF nepomohla

V listopadu sice země žádala o pomoc Mezinárodní měnový fond, jak ale říká šéf společnosti Renaissance Capital Charles Robertson:  "Mnozí se domnívali, že žádost o půjčku u MMF je pokusem odvrátit změny ratingu. Přišla ale příliš pozdě a mnozí pochybují, že by Maďarsko mohlo nabídnout ústupky, které jsou potřeba, aby MMF vyhověla. Toto snížení ratingu by mohlo podpořit reformní politiku."

Sporné kroky nacionalisty a populisty Orbána

Důvodem ke snížení ratingu jsou také sporné kroky premiéra Viktora Orbána, který požaduje větší svobodu pro neortodoxní řešení zadlužení země. Jeho vláda už několik sporných kroků podnikla. Zvýšil příjmy země znárodněním privátních penzijních fondů, uvalil mimořádně daně na banky, energetiku, obchod a telekomunikace. Donutil také banky, aby lidem, kteří měli úvěry na bydlení původně ve Švýcarsku, kompenzovaly ztráty způsobené poklesem hodnoty forintu. Nezávislá rozpočtová rada byla rozpuštěna a nahrazena Orbánovými lidmi.

Orbán se hájí, že právě tyto kroky jsou potřeba ke snížení zadlužení země a snížení deficitu rozpočtu na 2,5 procenta HDP v roce 2012. Vláda očekává růst HDP v roce 2012 o půl procenta. Evropská komise ale varovala, že daně to mohou zbrzdit a otázkou je také vývoj v Německu, které je největším odběratelem maďarského zboží.

Rating je klíčovým vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů, a tím vyšší je pravděpodobnost, že si bude schopen na trhu zajistit levnější půjčky.

Reklama

Výběr článků

Načítám