Hlavní obsah

Zemětřesení v Turecku: 265 mrtvých, přes tisíc zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Nedělní silné zemětřesení na východě Turecka si vyžádalo nejméně 265 mrtvých a 1140 zraněných. Nejnovější bilanci otřesů sdělil podle agentury DPA ministr vnitra Idris Naim Şahin. Nejhůře postižený je okres Ercis v provinci Van. Do zasažené oblasti v neděli pozdě večer přiletěl premiér Recep Tayyip Erdogan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemětřesení v Turecku pobořilo mnohapatrové budovyVideo: Reuters

 
Článek

Zemětřesení o síle 7,2 stupně udeřilo v oblasti v neděli po poledni, později ji zasáhlo údajně až 70 následných otřesů o síle 4,2 až 5,6 stupně. Turecká seizmologická observatoř Kandilli odhaduje počet možných obětí až na tisíc osob.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turečtí záchranáři vysvobodili zpod trosek mladého chlapceVideo: Reuters

Ankara nasadila v postiženém regionu asi 1275 záchranářských týmů z 38 provincií a se záchrannými pracemi pomáhají i vojáci. Několik zemí nabídlo Turecku pomoc, podle Erdogana to není nutné, protože země se s následky dokáže vyrovnat sama.

Ázerbájdžán, Írán a Bulharsko ji přesto vyslaly. Pomoc nabídly také Řecko s Izraelem, s nimiž tato islámská země nemá dobré vztahy.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Třináctiletý Junus čeká, až ho záchranáři vyprostí z trosek budovy, která se zřítila v neděli v tureckém Ercisu během silného zemětřesení.

Záchranáři jsou nedostatečně vybaveni

Podle agentury Reuters v obou nejvíce postižených městech Van a Ercis uboze vybavené záchranářské týmy spolu s vojáky vyprošťují z trosek zřícených budov jedno tělo za druhým. Také sami obyvatelé vyzbrojení lopatkami horečně hledají ve světle reflektorů a baterek v sutinách své blízké.

"Slyšeli jsme volání a sténání zpod trosek, čekáme na záchranné týmy," řekl agentuře Reuters Halil Celik stojící před troskami budovy, která se mu zřítila před očima.

"Najednou zemětřesení strhlo dům přede mnou. Všichni, kdo jsme byli poblíž, jsme tam běželi a vytáhli jsme ze sutin dva zraněné lidi. Na druhé straně ulice jsou pod zříceným domem zřejmě uvězněni tři dospívající. Lidé šplhají na zbořené zdivo a volají: "Je tam někdo?"

Postarší záchranář se rozvzlykal, tvář má pokrytou prachem, líčí Reuters. Policie udržuje stranou přihlížející, posádka sanitky čeká připravená poskytnout pomoc někomu z přeživších vyproštěných.

V obou městech jsou výpadky proudu, ve Vanu byly preventivně zastaveny také dodávky plynu kvůli obavám z náhodného výbuchu. Mnozí lidé z postižených měst ve strachu z dalších otřesů utíkají, jiní se zdržují na volných prostranstvích.

V nemocnici v Ercisu lékaři a sestry ošetřují zraněné v zahradě, protože nemocniční budova byla silně poškozena.

"Nemůžeme operovat uvnitř. Ošetřujeme zraněné v zahradě a v sousední budově, která má generátor," řekla zdravotní sestra Eda Ekizogluová televizi CNN Turk. Ve městě se zřizují narychlo dvě polní nemocnice.

"Hodně budov se zřítilo, hodně lidí zahynulo, počet ale neznáme. Čekáme na akutní pomoc, je to velmi naléhavé," řekl zpravodajské televizi NTV starosta Ercisu Zulfukar Arapoglu.

"Potřebujeme hlavně stany a záchranné týmy. Nemáme sanitky, máme jen jednu nemocnici."

Turecký Červený půlměsíc podle agentury Reuters uvedl, že jeden z jeho týmů pomáhá zachraňovat lidi ze zřícené studentské koleje v Ercisu. Poskytl prý už 1200 stanů, více než 4000 přikrývek a potraviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám