Hlavní obsah

Zakažme zprávy ratingových agentur, navrhuje Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise chce navrhnout, aby Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA) dostal pravomoc pozastavovat vydávání nepříznivých zpráv ratingových agentur. Týkat se to má ratingů těch evropských zemí, které jsou ohroženy dluhovou krizí a potřebují finanční pomoc, řekl agentuře Reuters nejmenovaný činitel EU.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Eurokomisař Michel Barnier

Článek

Evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier chce možnost zakázat vydávání ratingů vložit do návrhu unijní legislativy. Plán je součástí odvety EU proti ratingovým agenturám, které od vypuknutí řecké dluhové krize počátkem loňského roku postupně snižují ratingy ohrožených zemí jako Řecko nebo Portugalsko a nyní se zaměřují na Itálii, Španělsko a už také na Francii. Podle šéfů vlád Německa a Francie změny ratingů dluhovou krizi ještě zhoršují.

Umlčování převážně amerických ratingových agentur však může být podle pozorovatelů právně neprůchodné. Není například jasné, jak by se cenzura ratingových zpráv dotkla svobody tisku, který zprávy agentur běžně zveřejňuje.

Hodnocení vydávaná ratingovými agenturami, stejně jako řadou dalších analytiků a výzkumných organizací, používají investoři k rozhodování o svých investicích.

Cenzura se nemusí vyplatit

Analytici poukazují na to, že cenzura ratingových agentur by mohla podkopat snahy o obnovení důvěry investorů v ohrožené země eurozóny. Ta je klíčem k tomu, aby se země jako Řecko nebo Irsko mohly vrátit na trh dluhopisů.

Rating je důležitý pro ekonomiku země, protože určuje úrok, za který si země půjčují peníze. Samozřejmě čím vyšší rating, tím lepší podmínky.

Agentury při jeho stanovení vyhodnocují mnoho jevů, které hrají ve prospěch společnosti, či proti ní. Situaci na trhu, směřování firmy, finanční výsledky, plánované změny, investice, majitele firmy nebo legislativu státu, kde společnost působí.

Rating subjektů stanovují nezávislé ratingové agentury, ve světě jsou tři nejznámější: Moody´s, Standard & Poor´s a Fitch.

Reklama

Výběr článků

Načítám