Hlavní obsah

Atentátník z Bombaje byl odsouzen k smrti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bombaj
Aktualizováno

V Indii byl ve čtvrtek odsouzen k trestu smrti Pákistánec Muhammad Adžmál Amir Kasab za podíl na atentátech v Bombaji z roku 2008, při nichž zahynulo 174 lidí. Přežil jako jediný z desítky útočníků.

Foto: CNN, Reuters

Muhammad Adžmál Amir Kasab na záběru z února 2009 při výslechu

Článek

Trest smrti žádala prokuratura. Vzhledem, k tomu, že byl Kasab v pondělí uznám vinným z vražd, terorismu a vedení války proti Indii, bylo jasné, že mohl dostat buď absolutní trest, anebo doživotí. [celá zpráva]

O trestu se rozhodovalo dlouho, původně se čekalo, že bude vynesen již v úterý. Trest ještě musí potvrdit vyšší soud. Teprve pak může být odsouzený pověšen.

Terčem teroristického úderu, kterého se Kasab zúčastnil. bylo deset míst v Bombaji, především hotely Tádž Mahál a Oberoi, ale také židovské centrum, nádraží Victoria a restaurace. Právě na nádraží byl Kasab jako jediný z útočníků dopaden. Ostatní zemřeli při akci. Obžalován byl z 86 trestných činů. Podle prokuratury na bombajském hlavním vlakovém nádraží společně se svým komplicem zabil 58 lidí a 104 další zranil.

Kasab se původně přiznal, aby získal milost. [celá zpráva]

Pak ale své přiznání odvolal a tvrdil, že bylo vynucené. [celá zpráva]

Podle Indie útok podnikla militantní islámská pákistánská organizace Laškare tajjaba napojená na pákistánské tajné služby, i když se k ní přihlásila skupina Dekánští mudžáhidové. Islámábád popírá, že by za atentáty stál, i když potvrdil, že Kasab je jeho občanem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám