Hlavní obsah

Chceme jednání s Palestinci, řekl Netanjahu v USA, výstavbu v Jeruzalémě hájil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

USA a Izrael mají zájem na urovnání neshod a co nejrychlejším obnovení mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci. Prohlásili to nejmenovaní izraelští činitelé po pondělní schůzce americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem ve Washingtonu, napsala v úterý agentura AP. Premiér ale trvá na právu Izraele stavět nové domy ve Východním Jeruzalémě.

Foto: Jonathan Ernst , Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

"Jeruzalém není osada, je to naše hlavní město," řekl Netanjahu v projevu na zasedání Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC) ve Washingtonu a a dodal: " Židé Jeruzalém budovali 3000 let a budují ho i nyní."

Východní Jeruzalém Izrael okupoval během šestidenní války v roce 1967 a posléze ho anektoval, což ale mezinárodní společenství neuznalo. Současně ale Netanjahu řekl, že výstavba "žádným způsobem nevylučuje mírové řešení v podobě dvou států". Tedy že by vedle Izraele existoval i palestinský stát. Zdůraznil, že Izrael chce, aby Palestinci "byli našimi sousedy a žili svobodně". Vyzval také předsedu palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, aby "přišel a vyjednal mír".

Na stejné akci ještě předtím vystoupila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, ktrerá zůdraznila pevnost americkoizraelských vztahů, ale současně uvedla, že pokračující rozšiřování osad na okupovaných územích podminovává americkou roli v mírovém procesu.

Clintonová a Netanjahu jednali dvě hodiny

Clintonová a Netanjahu poté dvě hodiny soukromě jednali. Podle mluvčího ministerstva zahraničí P. J. Crowleyho ministryně s premiérem diskutovali o "specifických akcích, jež by měly být uskutečněny pro zlepšení ovzduší a pokračování jednání".

"Naším cílem zůstává vytvoření ovzduší důvěry, aby se strany (Izrael a Palestinci) mohly začít věnovat stěžejním záležitostem s pomocí zprostředkovatelské role USA a posléze přistoupit k přímým rozhovorům," prohlásil mluvčí.

Netanjahu podle izraelského tisku při dlouhé diskusi Clintonové ukázal údaje a grafy o výstavbě.

Židovský stát nepřímé rozhovory s Palestinci zabrzdil nedávným oznámením o výstavbě 1600 bytů pro Židy v oblasti východního Jeruzaléma.

Clintonová ve vystoupení kritizovala i palestinskou stranu za podněcování k násilí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám