Hlavní obsah

Irák znovu otevře věznici Abú Ghrajb, známou mučením vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Příští měsíc irácké úřady opět otevřou zrekonstruovanou věznici Abú Grajb, proslulou během režimu Saddáma Husajna trvdým mučením odpůrců jeho diktátu. Ve známost vstoupila i kvůli násilí na amerických vězních. Objekt prošel stavebními změnami a nese i nové jméno - Bagdádská ústřední věznice.

Článek

Původní jméno Abú Ghrajb "zanechalo v srdcích Iráčanů hořký pocit", prohlásil náměstek ministra spravedlnosti Bušo Ibráhím.

Za předcházejícího režimu diktátora Saddáma Husajna byla věznice známa mučením jeho odpůrců, po spojenecké invazi kolem ní vypukl skandál rovněž kolem mučení vězňů, do kterého byla zapletena americká armáda.

Vězeňský komplex nebyl využíván od roku 2006. Loni v září oznámil irácký vládní mluvčí Alí Dabbagh, že objekt bude rekonstruován a kromě věznice v něm má být také muzeum, které shromáždí informace o zločinech Saddámova režimu.

Od poloviny února, kdy bude věznice opět zprovozněna, tam má být umístěno 3500 vězňů. Do konce roku má kapacita věznice dosáhnout 15 000 osob. Ibráhím v sobotu ujistil, že zařízení bude vyhovovat všem příslušným mezinárodním standardům.

Trpěli zde vězni Saddáma i Američanů

Věznice, kterou Britové postavili v 60. letech minulého století, tvoří šest budov. Stojí asi 25 kilometrů západně od Bagdádu na pozemcích o deseti kilometrech čtverečních. Za Saddámovy vlády v ní bylo popraveno 4000 osob a tisíce dalších zde byly mučeny. Po pádu Saddáma a jeho strany Baas v roce 2003 tam bylo zadržováno asi 4500 lidí.

V roce 2004 se na veřejnost dostaly fotografie zachycující americké vojáky, jak zřejmě mučí vězně. Skandál se stal symbolem odporu k americké okupaci a před soudem kvůli němu stanulo devět vojáků, nikdo z vyšších velitelů ale odsouzen nebyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám