Hlavní obsah

VIDEO: Ruské tanky dorazily k metropoli Jižní Osetie

– TBILISI • Aktualizováno
Novinky, CNN, ČTK, RIA Novosti

V separatistické gruzínské provincii Jižní Osetie se od pátečního rána těžce bojuje. Hlavní město separatistické Jižní Osetie Cchinvali obklíčily gruzínské jednotky. Rusko separatistům vyslalo na pomoc těžkou techniku, která během odpoledne dorazila na okraj Cchinvali.

Foto: David Mdzinarishvili , Reuters

Gruzínský tank na okraji města Cchinvali

Článek

"Ruská kolona sestávající se z vojsk Severokavkazského vojenského okruhu dosáhla severního okraje hlavního města Jižní Osetie,“ uvedl po 14. hodině SELČ člen okruhu. Nesdělil, jak silná skupina vojsk byla. Západní zdroje to nepotvrdily a uvádějí, že tanky dorazí do města během několika hodin. Gruzínský prezident Michail Saakašvilli oznámil, že hranice Gruzie překročilo 150 ruských vozidel.

Rusko tvrdí, že nejde na pomoc separatistům, ale na pomoc ruským příslušníkům mírových sborů, které jsou v oblasti nasazeny.

:.Ruské mírové síly v Ergentifoto: Reuters/Irakli Gedenidze

Rokským tunelem podle ruské agentury RIA Novosti projelo více než sto vojenských vozidel včetně tanků a obrněných transportérů.

Gruzínský prezident Michail Saakašvilli oznámil, že jeho vojáci bojují s ruskými agresory. Vměšování Ruska označil za sebevražedné a vyzval ho k uzavření příměří. K příměří vyzývá i Evropská unie a NATO

Saakašvilli dále uvedl, že Rusko celý den bombarduje Gruzii. Údajně ruské stroje shodily už 500 bomb na gruzínské území. Bombardováno bylo i letiště u Tbilisi. Gruzie současně oznámila, že sestřelila čtyři ruská letadla. Saakašvilli vyzval k okamžitému zastavení útoků a uvedl, že by se svět měl probudit. O vojenskou pomoc však zatím nepožádal.

Gruzínské jednotky ráno obklíčily hlavní město separatistů

Cchinvali gruzínská armáda nejprve obklíčila a při útoku nasadila i tanky. Podle agentury Interfax armáda Gruzie do města o několik hodin později vstoupila. Gruzínci to ale popřeli.Namísto toho oznámili otevření koridoru, který má umožnit evakuaci žen a dětí z Cchinvali.

Jižní Osetie na gruzínskou ofenzivu reagovala leteckým útokem nad gruzínským územím, letecké bombardování pak zahájila i gruzínská armáda. Podle Gruzie vstoupila do gruzínského vzdušného prostoru také nejméně dvě ruská letadla a shodila bomby jižně od Jižní Osetie, oznámila agentura Reuters.

Gruzínský prezident Michail Saakašvili nařídil plnou mobilizaci záloh. Ruský premiér Vladimir Putin zase pohrozil odvetou poté, co mělo být při dopadu dělostřeleckých granátů na základnu mírových sil zabito několik Rusů. Poté byly vyslány posily.

:.Kliknutím na mapu ji zvětšíte. Foto: Novinky.cz s použitím google.maps

Agentura Reuters s odvoláním na svědky informovala, že při ostřelování Cchinvali už zemřelo nejméně 15 lidí. Ministerstvo zdravotnictví v Jižní Osetii bez dalších podrobností uvedlo, že nálety si vyžádaly značné množství obětí mezi civilisty. Ruská státní televizní stanice Rossija oznámila, že na jižním Kavzkaze začala další válka.

Podrobnosti o situaci se liší v závislosti na tom, z jakého pocházejí zdroje. Gruzínští představitelé trvají na tom, že pouze opětovali střelbu. Jižní Osetie spolu s Ruskem tvrdí opak a prohlašuje, že prvotním agresorem je Gruzie. Na aktuální nebezpečí agrese upozorňovala už ve čtvrtek.

Jako v předchozích dnech se i nyní obě strany neustále se stupňujícího konfliktu vzájemně obviňují z rozpoutání střelby. Moskva podle předpokladů hájí separatisty, s nimiž dlouhodobě sympatizuje, a vyzývá mezinárodní společenství, aby se pokusilo krveprolití v Gruzii zastavit.

:. Příslušník gruzínské speciální policejní jednotky v Ergneti u Jižní Osetiefoto: Reuters/Irakli Gedenidze

Abcházie a Jižní Osetie Abcházie a Jižní Osetie po rozpadu Sovětského svazu jednostranně vyhlásily nezávislost na Gruzii a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Žádná země světa však až dosud jejich nezávislost neuznala, dokonce ani Rusko ne, ačkoli hospodářsky oba sousedící regiony podporuje. Poslanci ruského parlamentu 21. března tehdejšímu prezidentovi Vladimiru Putinovi doporučili, aby ve světle jednostranně vyhlášené nezávislosti Kosova diplomatické uznání gruzínských separatistických regionů zvážil.

Jižní Osetie

  • Počet obyvatel: asi 70 000
  • Hlavní město: Cchinvali
  • Hlavní jazyky: osetština, gruzínština, ruština
  • Hlavní náboženství: pravoslavné křesťanství
  • Měna: ruský rubl, gruzínské lari

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám