Hlavní obsah

Gruzínský pozorovací letoun sestřelila dle OSN ruská stíhačka

TBILISI

Pozorovatelé OSN v pondělí potvrdili, že za sestřelením gruzínského bezpilotního letadla, k němuž došlo minulý měsíc nad Abcházií, je útok ruské stíhačky. Ruská strana toto tvrzení odmítá a obvinila OSN z toho, že přejímá gruzínské postoje.

Článek

Pozorovatelé došli k tomuto závěru na základě videozáznamu, který bezpilotní letoun pořídil těsně před svým sestřelením a také dle záznamu z radaru, z nějž bylo patrné, že útočící letoun zamířil po sestřelení bezpilotního stroje na ruské území.

Rusko tuto interpretaci odmítá. Mluvčí ministerstva obrany Alexandr Drobyševskij uvedl, že: "Žádné z našich letadel neporušilo (gruzínský) vzdušný prostor, natož aby střílelo." Zprávu odmítla i Abcházie. "Nevěříme závěrům mise OSN, nepovažujeme je za objektivní," uvedl abcházský ministr zahraničí Sergej Šamba. Oproti tomu gruzínský prezident Michail Saakašvili tyto závěry pozorovatelů přivítal.

Zpráva také uvádí, že Gruzie vysíláním špionážních letadel nad abcházské území porušuje podmínky příměří, uzavřeného na základě dohod z roku 1994. Abcházské vedení tvrdí, že letos sestřelilo již sedm gruzínských špionážních letounů.

Medveděv udělal vstřícné gesto

Nový ruský prezident Dmitrij Medveděv v pondělí prohlásil, že chce s Gruzií budovat konstruktivní vztahy. Po dlouhodobém období napětí mezi oběma zeměmi za předchozí hlavy ruského státu Vladimira Putina je to poprvé, co Moskva nasadila smířlivý tón. V blahopřání ke gruzínskému státnímu svátku Medveděv uvedl, že "počítá s konstruktivní spoluprací mezi oběma zeměmi v zájmu rozvoje dobrých sousedských vztahů a posílení stability a bezpečnosti na Kavkaze".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám