Hlavní obsah

Válka s Rusy je velmi blízko, tvrdí gruzínský ministr

– BRUSEL

Gruzie se ocitla "velmi blízko" válce s Ruskem. Prohlásil to v úterý v Bruselu gruzínský ministr Temur Jakobašvili s odvoláním na ruské rozhodnutí vyslat do oblasti další posily.

Článek

"Doslova se musíme vyhnout válce," prohlásil státní ministr pro reintegraci separatistických oblastí Abcházie a Jižní Osetie Jakobašvili na tiskové konferenci. Moskva se podle něj snaží vyprovokovat Gruzíny ke konfliktu, avšak ti jsou odhodláni postupovat stejně zdrženlivě jako dosud.

Ale na otázku, jak blízko je země válce, odpověděl, že "velmi blízko". "Známe Rusy moc dobře, známe jejich signály," dodal.

Moskva minulý týden obvinila Tbilisi, že se prý chystá zaútočit na separatistickou Abcházii, a posílila tam ruské jednotky, které fungují jako "mírové síly" mezi gruzínskými a abchazskými ozbrojenci.

Ještě dříve Moskva pohrozila, že na ochranu ruských občanů v Abcházii a Jižní Osetii použije i vojenskou sílu, pokud by byli napadeni. Většina populace v obou separatistických regionech má ruské občanství.

Gruzínské separatistické regiony

Abcházie, bývalá sovětská autonomní republika, vyhlásila v roce 1992 stejně jako o rok dříve Jižní Osetie, jednostranně nezávislost na Gruzii. Od té doby si spravuje své záležitosti sama za podpory Moskvy a usiluje o mezinárodní uznání nezávislosti, případně o spojení s Ruskem.

Gruzínský prezident Michail Saakašvili po nástupu do úřadu v roce 2004 slíbil, že obě separatistické republiky vrátí pod gruzínskou správu.

Ačkoliv Gruzie jakoukoli snahu o napadení Abcházie rozhodně popřela, Rusko počátkem května rozmístilo v Abcházii další jednotky. Tbilisi tento krok odsoudilo jako porušení své územní celistvosti a "začátek vojenské agrese".

Reklama

Výběr článků

Načítám