Hlavní obsah

Svět: Česko zvolilo ultraliberálního euroskeptika

Novinky, ČTK, DPA, AFP, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světové agentury se v prvních informacích ke znovuzvolení Václava Klause českým prezidentem soustřeďují na skutečnost, že Klaus je vyslovený euroskeptik a člověk, který zpochybňuje globální oteplování.

Článek

Agentura Reuters Klause označuje jako vyloženého euroskeptika, ale také architekta postkomunistických ekonomických reforem. Připomíná v této souvislosti, že volba prezidenta rozštěpila vládní koalici vedenou pravicovými občanskými demokraty, i soudy analytiků, podle nichž by případné Klausovo nezvolení mohlo rozbít vládu.

Tvrději hodnotí Klause německá DPA. Označuje ho za jednoho „nejprominentnějších zpochybňovačů globálního oteplování“ a „veterána euroskepticismu“. Připomíná, že tento politik, který staví proti EU, bude stál v čele republiky i v době, kdy bude ČR předsedat Evropské unii.  Klaus podle DPA vystupuje často na hraně svých prezidentských pravomocí. Agentura v této souvislosti připomněla Klausovo odmítnutí jmenovat soudci čekatele, kteří se mu zdáli být příliš mladí, i zablokování některých zákonů prezidentským vetem.

AFP píše, že "urputně liberální, euroskeptický, antienvironmentalistický a s oblibou provokační Václav Klaus získal bez velkého překvapení druhý prezidentský mandát,". Připomíná, že byl velkým obdivovatelem britské konzervativní premiérky Margaret Thatcherové. Podle AFP si "vytvořil image obhájce ´osobních svobod´ a bojovníka proti veškerým předpisům, ať už na globální nebo lokální úrovni".

Těsná volba

Agentury informují o podrobnostech tří kol druhé volby a konečném výsledku 141 hlasů, které umožnily Klausovo zvolení ve třetím kole. Připomínají, že Klaus byl favoritem, ale USA Today zdůrazňuje, že jeho vítězství bylo těsné.

Prezidentský kandidát Jan Švejnar (vlevo) blahopřeje prezidentovi Václavu Klausovi k jeho znovuzvolenífoto: ČTK/Doležal Michal

Americký list také připomíná, že Klaus i jeho protikandidát Jan Švejnar podporovali stavbu amerického radaru protiraketové obrany na území ČR, ale že v řadě dalších otázek měli diametrálně rozdílné názory, připomíná především, že Švejnar podporoval evropskou integraci.

I ruská RIA Novosti zmiňuje, že Klaus podporuje pro Moskvu velmi citlivou výstavbu amerického radaru. Klause označuje za strůjce ekonomických reforem píše o něm, že má rád sport, nekouří a z alkoholických nápojů upřednostňuje pivo. Dále připomíná, že má rád jazz.

Rakouská APA citovala výrok předsedy opozičních sociálních demokratů Jiřího Paroubka, že nezbývá nic jiného, než Klausovi pogratulovat. Uvedla rovněž Paroubkovo ocenění, že Švejnar docílil "vynikajícího výsledku", i jeho prohlášení, že Klaus zvítězil i díky hlasu "přeběhlíka". Dodala ještě, že se Klaus "teď nemusí už ani cítit zavázán komunistům, na rozdíl od roku 2003, kdy byl zvolen očividně s pomocí hlasů KSČM."

Komunisty spolu s vládní Stranou zelených označila agentura EFE za hlavní poražené v prezidentské volbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám