Hlavní obsah

Švejnar vyzval Klause ke vzájemné debatě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezidentský kandidát profesor Jan Švejnar by se velice rád zúčastnil televizního duelu se současným prezidentem Václavem Klausem, aby si lidé mohli porovnat jejich názory. Mezi tématy by mohla být mimo jiné i otázka globálního oteplování, v níž se názory obou mužů rozcházejí.

Článek

Zatímco Klaus kritizuje úsilí zabránit zvyšování globálních teplot, které pokládá v historickém kontextu za malé, podle Švejnara by mělo být jednou z priorit českého předsednictví EU.

"Myslím, že máme korektní vztah a lišíme se v mnoha názorech," uvedl Švejnar v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. "Ten vztah je někdy více, někdy méně přátelský či nepřátelský," uvedl Švejnar.

Jako příklad rozdílných názorů uvedl přístup k demokracii a ekonomickým otázkám.

Podle Švejnara má Klaus nízkou podporu

Švejnar pokládá za pozitivní, že podle průzkumu agentury STEM pro deník Právo z počátku týdne by ho volilo 28 procent dotázaných, byť je ve srovnání s Klausem nepoměrně méně známý. Švejnarovi připadá zisk 51 procent hlasů současného prezidenta Klause jako nízký vzhledem k délce Klausova působení v politice.

Současně potvrdil, že rozhodnutí kandidovat oznámí až počátkem prosince. Bude to podle něj záviset na podpoře KDU-ČSL a KSČM. Pokládá za potřebný souhlas obou těchto formací.

Tématem debaty s lidovci bude smlouva s Vatikánem

"Ale uvidíme, jak se situace vyvine. To lze těžko předvídat, jaký vlastně ten souhlas bude," uvedl Švejnar. Rád by se sešel ještě jednou s lidoveckými politiky, s nimiž by chtěl mluvit například o potřebě dosud neschválené smlouvy mezi ČR s Vatikánem.

Ke KSČM uvedl, že k jejímu většímu uznání i případné účasti ve vládě by výrazně pomohlo její přejmenování. "To pomohlo všude," uvedl Švejnar s odkazem na Polsko či Slovensko. Komunisté ale tento krok zatím odmítali. 

ČSSD by nominovala Švejnara pouze s podmínkou, že do 8. prosince získá podporu dalších parlamentních frakcí. Má ji už od Strany zelených a většiny senátorů z klubu SNK a Klubu otevřené demokracie.

Klause zřejmě bude volit i Šlouf

ODS se naopak snaží získat chybějící hlasy pro Klause - svého kandidáta a čestného předsedu. Klause by "asi volil" i sociální demokrat Miroslav Šlouf, který byl šéfem poradců někdejšího premiéra a předsedy ČSSD Miloše Zemana.

Šlouf to uvedl v ČT poté, co popřel tvrzení současného šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, že shání v sociální demokracii hlasy pro současného prezidenta. Švejnarova vyjádření jsou podle Šloufa učebnicová slůvka, kdežto Klaus "tu žil, má ten prožitek všech problémů, starostí, jak se ta zem rodila". Švejnar je podle Šloufa "představitel zahraničního kapitálu, který jednoznačně útočí na Českou republiku".

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus poráží u lidí Švejnara 51 : 28

Pokud by prezidenta volili všichni občané, byl by Václav Klaus v souboji s Janem Švejnarem jasným vítězem. Zjistila to agentura STEM v bleskovém exkluzivním...

Švejnar se vyslovil proti referendu o radaru

Ekonom Jan Švejnar, který je možným soupeřem Václava Klause v prezidentských volbách příští rok, uvedl, že by si nepřál referendum v otázce umístění radarové...

Výběr článků

Načítám