Hlavní obsah

Znovuzrozený Libušín poprvé přivítal návštěvníky. O prohlídky je obrovský zájem

Právo, Denisa Doležalová

Pustevny v Beskydech ve čtvrtek navštívily stovky lidí. Senioři, cyklisté, rodiny s dětmi i mladí turisté se nemohli dočkat, až spatří znovuzrozený poklad valašské architektury, Libušín, který shořel v roce 2014. O jeho prohlídky byl a je velký zájem. Průvodci se nezastavili, od 14 hodin prováděli jednu skupinu po 30 lidech za druhou.

BEZ KOMENTÁŘE: Libušín na Pustevnách mohou znovu navštívit lidéVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

„Vidíte, je tu strašně moc lidí. Jedeme prohlídky těsně jednu za druhou. Zavíráme mezi jídelnou dveře, abychom se nerušili a vzájemně se skupiny nepropojily,“ usmála se jedna z průvodkyň a pokračovala ve svém výkladu.

Upozornila například na to, že Libušín nemá stejné barvy jako před požárem. „To nám někteří lidé zazlívají, ale my jim vysvětlujeme, že jsou to původní barvy Libušína, tak jak ho stvořil v roce 1899 architekt Dušan Jurkovič. Zjistili jsme to výzkumem částí shořelého Libušína,“ vysvětlovala prvním návštěvníkům průvodkyně.

Lidé se ptali hlavně i na to, zda v Libušíně zůstalo něco původního, zda se z ohně podařilo něco zachránit. Dozvěděli se, že ano. Zajímalo je i to, kdy zde začne fungovat restaurace. Ta se zde má otevřít nejpozději v říjnu.

„Je to nádhera. Přiznám se, že jsem nemohl dospat. Na prohlídku nás s manželkou objednala dcera. Dostal jsem to jako dárek k narozeninám,“ usmíval se senior Jiří Fuciman z Rožnova pod Radhoštěm, který na Pustevny jezdí už od svého dětství. „Jsem rád, že se Libušín podařilo zachránit,“ zkonstatoval muž.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Z vyhořelého Libušína se zachovaly i některé původní prvky.

„Je to naše chlouba. Pustevny byly bez Libušína smutné. Jurkovič by určitě měl radost,“ smála se zase padesátiletá Hana Purmenská, která si valašský klenot přijela prohlídnout i se svými vnučkami až z Ostravy.

Dostal nejvyšší možnou ochranu

Obnovenému Libušínu, který je od roku 1995 národní kulturní památkou, ve čtvrtek požehnal i olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Ředitel Národního muzea v přírodě Jindřich Ondruš Právu řekl, že po celý srpen bude Libušín otevřen lidem, aby si ho mohli prohlédnout. „Lidé jej pomohli zachránit, zaslouží si, aby ho mohli vidět. Vždyť se na jeho stavbu vybralo 11 milionů korun. Zapojily se i firmy a instituce,“ připomněl Ondruš s tím, že vlastně nyní vyvrcholily dva roky přípravy a čtyři roky práce.

Dodal, že poté bude v září objekt předán nájemci, aby zde nejpozději na začátku října byl obnoven restaurační provoz. Ochrana objektu je nyní podle Ondruše nejvyšší možná, Libušín má moderní hasicí systém, který využívá vodu, kvůli tomu byla vybudována také podzemní požární nádrž o kapacitě 250 metrů krychlových. V nejcennější části Libušína, jídelně, je instalován systém využívající hašení plynem, kvůli malbám, členitosti stropu a výjimečnosti stavby.

Celkové náklady na obnovu Libušína byly 117,5 milionu korun. Průvodci budou na Libušíně každý den kromě pondělí vždy od 10 do 17 hodin.

Roušky rozdělily Beskydy. Lidé z toho mají legraci

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám