Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte makové i medové dobroty, vyrazte za vínem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O předposledním srpnovém víkendu se konají zejména gastronomické akce. A ty uspokojí milovníky snad jakéhokoli jídla. Vyrazit můžete na slavnosti street foodu neboli pouliční kuchyně, ti, kteří si potrpí na sladké, se mohou zúčastnit makových či medových festivalů. Stejně tak si pochutnají milovníci ryb. A pokud se chcete raději něčeho napít, můžete vyrazit třeba do Mikulova.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Pouliční jídlo

Ochutnejte street food z celého světa. Vyrazte v sobotu na smíchovskou náplavku na Hořejším nábřeží a dejte si dobroty z asijské či africké kuchyně. Chybět nebudou ryby, burgery, ale ani pokrmy z chilli nebo hmyzí speciality. Ochuzeni nebudou ani milovníci sladkého, na které čekají vafle, makronky nebo smažené koblížky. Více informací najdete zde.

Čajový festival

Vyrazte o víkendu na Vyšehrad a zastavte se v oáze klidu, kterou bude festival Čajomír. Jak už název napovídá, půjde zejména o čaj. Připraveny jsou degustace, dobré jídlo, chybět nebudou ani workshopy, hudba, relaxace nebo stánky s čajovou keramikou. Další informace naleznete zde.

Ochutnávky vína

V sobotu můžete navštívit také náplavku na Rašínově nábřeží, kde si budete moci dát vína, co hrdlo ráčí. Na akci se představí desítky malovinařů nejen z jižní Moravy, ale také z oblastí starého i nového světa. Chybět nebudou gastronomické speciality a živá hudba pro zpříjemnění atmosféry. Více zde.

Středočeský kraj

Hasičská fontána

Zúčastněte se jedinečné požárnické show. Hasičská fontána zavítá v sobotu do Ratměřic, uvidíte představení, ve kterém za doprovodu hudby a světel ožije voda. Stříkání do stran, prolínání proudů, točení, sekání či křížení, na to vše se mohou návštěvníci těšit. Informace o akci naleznete zde.

Střípky z historie

Připomeňte si v sobotu některé okamžiky naší historie. V Křivsoudově se představí vojenské kluby z Čech, Moravy i Slezska a návštěvníci se dozvědí například o událostech z roku 1939, kdy naše území okupovala německá armáda. Blíže se podíváte na válečný konflikt o Sedmihradsko nebo Podkarpatskou Rus. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Pivní slavnosti

O víkendu by podle všeho mělo být zase teplo. Pokud vám přijde vhod zchlazení, navštivte pivní slavnosti v Myslkovicích. U příležitosti 350 let od založení zámku budete moct ochutnat speciály z několika malých pivovarů. V průběhu dne jsou připravena také hudební vystoupení, ke zlatému moku nebudou chybět ani uzenářské a masné lahůdky. Podrobnosti zde.

Plzeňský kraj

Den s vojenskou technikou

Zajímáte se o vojenskou techniku? Pak nevynechejte akci, která se v sobotu uskuteční v rokycanském Muzeu na demarkační linii. Program se sestává ze seskoku parašutistů, připraveny jsou také ukázky jízdy těžké techniky v terénu nebo ukázky činnosti Integrovaného záchranného systému a mnoho dalšího. Chybět nebudou ani soutěže. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Festival vína

Za vínem se můžete v sobotu vypravit do Mariánských Lázní. Na prvním ročníku tamního festivalu se představí necelá dvacítka vinařů z různých koutů Moravy, každý návštěvník si tak určitě najde svůj oblíbený kousek. Akci doprovodí autentická cimbálová muzika, na kterou si budete moci i zatančit. Další informace najdete zde.

Ústecký kraj

Makové slavnosti

Jaké využití má mák v kuchyni? Zjistit to můžete na Makových slavnostech, které se v sobotu uskuteční na ploskovickém zámku. Zdaleka nepůjde jen o sladké, jako makovce nebo buchty či koláče. Z máku ochutnáte i zmrzlinu nebo třeba nádivku do masa, protože fantazii se meze nekladou. Další informace zde.

Liberecký kraj

Zubačkou na borůvky

Udělejte si v sobotu pohodový výlet. Nastupte do vagonu vlaku s ozubnicovou lokomotivou Rakušanka, která bude v sobotu jezdit mezi Tanvaldem a Kořenovem. V cílové stanici se můžete těšit na borůvkové hody, kde ochutnáte nejrůznější dobroty z borůvek, ať už koláče nebo sladké knedlíky. Podrobnosti zde.

Královéhradecký kraj

Za dob baroka

Od středy do neděle se v areálu barokního hospitalu Kuks koná festival přibližující divadelní a hudební tvorbu právě z období baroka. Těšit se tak můžete na koncerty, výstavy, ale i různé divadelní inscenace. Chybět nebudou ani workshopy anebo diskuze. Podrobný program najdete zde.

Pardubický kraj

Pochod po horách

Vydejte se o víkendu na pořádný výšlap. Dopoledne bude v Třemošnici zahájen pochod po Železných horách. Jsou připraveny tři různě dlouhé trasy podle vašich možností, vyrazit můžete ale i na kole. Pro cyklisty jsou připraveny trasy dvě, z nichž ta delší má 50 kilometrů. Další informace najdete zde.

Vysočina

Rybí hody

Holdujete rybám? Pak se vypravte na hody na sádkách v Žirovnici. V průběhu dne si budete moci pochutnat na nejrůznějších dobrotách z kaprů, pstruhů, línů nebo sumců. V průběhu dne budete moci také zhlédnout různé rybolovné techniky a připravena je i živá hudba. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Vinařský festival

O víkendu se v Mikulově koná česko-rakouský vinařský festival. Představí se proto nejen oblastní vinaři, ale také výrobci z rakouského regionu Weinviertel. Na trhu budete moci ochutnat desítky vzorků, těšit se můžete také na výstavu historických i současných etiket nebo na komentované cyklo vyjížďky v okolí Mikulova s malou degustací. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Běžecký závod

Začátečníkům i profíkům je určen další díl běžeckého závodu RunTour, který tentokrát zavítá do Olomouce. Podle vlastních možností můžete zvolit délku trasy, a to na pět či deset kilometrů, proběhnete se centrem Olomouce i dalšími částmi. Na rekordy a časy se nehraje, zúčastnit se můžete jen tak pro radost. Více naleznete zde.

Zlínský kraj

Den medu

Vyrazte v sobotu do Archeoskanzenu Modrá, kde se koná populární Den medu a medoviny. Na jarmarku pořídíte včelí produkty, ať už samotný med nebo třeba medové sladkosti, vosk a podobně. Odpoledne se uskuteční také soutěž v poznávání medu, na programu je rovněž košt medovin. Chybět nebude ani hudební doprovod. Program najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Překážkový závod

Zkuste překonat své limity a vyrazte na městský překážkový závod Urban Challenge v Ostravě. Na pěti kilometrech bude čekat více než 25 překážek, například přeskakování aut, lezení přes kontejnery nebo běh atomovým krytem. Zaregistrovat se můžete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám