Hlavní obsah

Tipy na víkend: Dejte si zabijačkové speciality, vyrazte na filmový festival

Novinky, mšv

Mírná zima hatí spoustu venkovních aktivit, včetně závodů na běžkách. O následujícím víkendu si proto můžete odpočinout třeba u jídla. V Praze ochutnáte zabijačkové speciality, klobásy zase v Meziměstí. Do Lysé nad Labem můžete vyrazit za čokoládou, do Pohořelic na Moravě za kysaným zelím. Konají se také filmové festivaly japonských a evropských snímků.

Foto: Novinky

Tipy na víkend.

Článek
Praha

Letenská zabijačka

V sobotu se na Letné konají dvě tradiční akce. Jde o zabijačku v Národním zemědělském muzeu a masopust. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky postupů při zpracování vepřového masa, ale samozřejmě zejména na ochutnávky specialit a jejich prodej. Masopust s sebou přinese zase hudební, divadelní či taneční vystoupení. Podrobnosti naleznete zde.

Japonské filmy

Od pondělí do neděle se v hlavním městě koná festival japonských filmů a kultury. Návštěvníci budou během té doby moci navštívit celkem osm snímků, připravena je také bubenická show nebo divadlo kjógen a v sobotu také několik workshopů. Zájemci se budou moci blíže seznámit s kaligrafií, skládačkami origami, uměním ikebany a s dalšími kulturními zvyklostmi. Program naleznete zde.

Festival restaurací

Až do konce února se po celém Česku koná Grand Restaurant Festival, v jehož rámci můžete navštívit ceněné a mnohdy dražší restaurace. Během akce totiž nabídnou své speciality za symbolické ceny, přičemž ochutnáte různá zajímavá jídla. V hlavním městě se můžete vypravit třeba do Bellevue Praha, CottoCrudo v hotelu Four Seasons či Levitate Restaurantu. Více naleznete zde.

Středočeský kraj

Čokoládový festival

Čokoládu v mnoha jejích podobách budete moct ochutnat během festivalu, který se od pátku do neděle uskuteční v Lysé nad Labem. Kromě stánkového prodeje této hříšné dobroty se můžete těšit také na praktické ukázky vaření s čokoládou, workshop nebo vystoupení. Podrobnosti najdete zde.

Betlém z másla

V neděli budete mít poslední možnost prohlédnout si unikátní betlém z opravdového másla. K vidění je příznačně v obci Máslovice. Tradici tu drží už od roku 2003 a většinou se dílo vyřezává ze zhruba 20 kilogramů másla. Jeho jedinečnost tkví v tom, že se na jeho tvorbě podílejí i návštěvníci, takže můžete v betlémě spatřit i netradiční objekty. Zbytek expozice pak láká na všemožné informace o másle a jeho výrobě. Více zde.

Jihočeský kraj

O Táboře

V průběhu ledna můžete navštívit výstavu, která připomíná 600. výročí založení města Tábora. Koná se nicméně v prostorách Krajského úřadu Jihočeského kraje v Českých Budějovicích a naleznete na ní fotografie, ale také další dokumenty, nákresy a podobně. Samotný Tábor bude výročí oslavovat nejrůznějšími akcemi od února. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Výstava o holokaustu

Příští pondělí uplyne 75 let od osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Při té příležitosti můžete navštívit výstavu ve Staré synagoze v Plzni s názvem Motýli v ghettu nežijí. Ta uměleckou formou představuje 27 obětí holokaustu. K vidění jsou původní umělecká díla od studentů fakulty designu. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

Do Nepálu

V budově Krajské knihovny v Karlových Varech můžete zhlédnout výstavu Nepál před... Na fotografiích uvidíte zemi v roce 2015, tedy krátce před ničivým zemětřesením, při němž zahynuly tisíce lidí a bylo zničeno množství významných památek. Prostřednictvím snímků se seznámíte s krásami této himálajské země. Vstupné je zdarma. Další informace zde.

Ústecký kraj

Děti nepřítele

V neděli končí v Muzeu města Ústí nad Labem výstava nazvaná Děti nepřítele?, která představuje nelehké osudy dětí narozených v česko-německých vztazích a v dalších okrajových skupinách obyvatel poválečného Československa. Expozice poukazuje, že diskriminace nebyla jen otázkou minulosti, ale přetrvává dodnes, každodenní život česko-německých dětí pak staví do kontextu politických dějin. Více naleznete zde.

Liberecký kraj

Kouzlo hor

Vzpomeňte na osudy expedice českých horolezců, kteří se vydali dobýt peruánský Huascarán, naneštěstí jim plány zkřížilo zemětřesení. Výstava Kouzlo hor v Jablonci nad Nisou mapuje neštěstí, od kterého letos uplyne 50 let. Každoročně ho připomíná také lyžařský závod Jizerská 50, na jehož startu při prvním ročníku horolezci stáli. Co přesně můžete vidět, se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Na pivo a klobásy

Centrum Walzel v Meziměstí bude o víkendu pořádat tradiční akci, která potěší všechny milovníky piva a masných výrobků. Čepovat se bude na 15 druhů českého zlatého moku z různých pivovarů, k ochutnání pak budou polské klobásy. Na své si ovšem přijdou i milovníci vína, a co se týče jídla, návštěvníci si budou moci dát také grilované vepřové koleno nebo pivní guláš. Další informace zde.

Pardubický kraj

Retro hry

Pamatujete si dobu, kdy byly počítače a hry ještě v plenkách? Tak přesně vám je určena výstava Retrogaming, která o víkendu startuje v Poličce. Budete si na ní moct připomenout kultovní tituly, jako jsou Pac-Man, původní Prince of Persia, Space Invaders a mnoho dalšího. Hry si budete moci zahrát, k vidění budou také dobové tematické magazíny a podobně. Více zde.

Vysočina

Napříč Asií

Vypravte se na výstavu, během níž se seznámíte s některými asijskými zeměmi. Expozice v Panském dvoře v Telči odhaluje snímky české fotografky Jolany Sedláčkové, která dokumentovala expedici přes Balkán, Turecko, Kavkaz, Írán až do Mongolska a na Sibiř. Uvidíte, jakým výzvám výprava čelila a která místa si zamilovala. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Ochutnávka zelí

Zelí je skvělým zdrojem vitaminu C, což v zimě jistě uvítáte. Pokud se chcete obrnit proti nemocem, vyrazte do Pohořelic, kde se v sobotu bude konat ochutnávka kysaného zelí. Bude se také pít víno a k poslechu a třeba i tanci bude hrát lidová muzika. Více zde.

Olomoucký kraj

Výročí orloje

Už jen do konce ledna máte možnost navštívit výstavu, která mapuje historii olomouckého orloje. Od první písemné zmínky o něm totiž v roce 2019 uplynulo rovných 500 let. Návštěvníci se na výstavě ve Vlastivědném muzeu mohou těšit na dochované artefakty, umělecké i technické součásti orloje, ale také množstvím písemných či obrazových materiálů. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Filmová Evropa

O víkendu se ve Vsetíně uskuteční Evropská filmová inventura. Jde o festival, který shrnuje to nejzajímavější ze současné filmové Evropy. K vidění bude celkem devět celovečerních snímků různých žánrů, nebude chybět drama nebo i diskutovaný animovaný film Fany a pes popisující události pádu berlínské zdi. Podrobný program najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Zimní prohlídka

Zámek Fryštát nespí ani v zimě. O víkendech můžete navštívit některý z jeho okruhů, při nichž si projdete hlavní budovu. Nabídne se vám pohled na styl bydlení posledních majitelů, rodiny Larisch-Mönnichů. Třetí okruh, který je otevřen celoročně, ukrývá expozici Národní galerie Praha, tyto prohlídky jsou bez výkladu. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám