Hlavní obsah

Tipy na prodloužený víkend: Ochutnejte vepřové speciality, navštivte sklárny

Novinky, mšv

Následující víkend bude prodloužený, protože na pondělí připadá státní svátek. O něm se koná řada akcí spojených s oslavou založení první republiky. Zavítat ale můžete také na pražské Vepřobraní, kde ochutnáte řadu specialit. V Plzni můžete ochutnat street food. Lákává je také akce v Libereckém kraji, při které se otevře čtyřicítka skláren.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Vepřobraní

Ochutnat vepřové speciality, včetně těch zabijačkových, budete moci na sobotním Vepřobraní. Koná se na smíchovské náplavce a nabídne jitrnice, jelita, dobroty z udíren v podobě klobás, uzené šunky nebo špeku. Nebudou chybět ani rožněná selata, zapíjet se bude pivem, ciderem nebo i svařeným vínem pro zahřátí. Další informace najdete zde.

Poznat Vietnam

Seznamte se s kulturou Vietnamu v rámci festivalu Banana Fest. Během akce se můžete těšit kromě jiného na ochutnávku tamní kuchyně, ale také na přednášky a exhibice, promítání dokumentů a mnoho dalšího. Cílem festivalu je poznat především česko-vietnamskou komunitu a příběhy lidí. Podrobnosti naleznete zde.

Běh oživlých mrtvol

Vskutku netradiční závod si můžete užít, nebo jen zhlédnout, v sobotu. Koná se totiž Zombie Night Run neboli běh oživlých mrtvol. Připravte si své ohyzdné kostýmy, umělou krev a utkejte se s ostatními účastníky na pětikilometrové trati na Vítkově. Připraveny jsou i upomínkové medaile a další. Více najdete zde.

Kam o prázdninách s dětmi: Vyrazte na stezku odvahy, ochutnejte medové dobroty

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Výstava exotiky

Zajímáte se o exotické ptactvo, rybky, zvířata či rostliny? Pak si nenechte ujít výstavu Exotika, která se až do úterý koná v Lysé nad Labem. Přeneste se v mžiku oka do přírody a do světa savců, které nenajdete na žádné jiné výstavě v Evropě a možná ani v zoologických zahradách. K vidění budou také dravci, z rostlin také masožravky či úchvatné orchideje. Další informace zde.

Konec sezony

Rozlučte se s uplynulou turistickou sezonou na zámku Hořovice. Koncem října budete mít poslední příležitost si památku prohlédnout v klidné podzimní náladě. Otevřeno je také o pondělním svátku. Více zde.

Jihočeský kraj

Do první republiky

Přeneste se do období první republiky a oslavte výročí založení tohoto státního útvaru. Připravena jsou nejrůznější vystoupení, ať už pěvecká nebo komediantská. Na akci se také budou prezentovat nejrůznější spolky a instituce, součástí bude také výstava, která připomene listopad 1989. Chybět nebudou ani ochutnávky prvorepublikové kuchyně. Více zde.

Plzeňský kraj

Pouliční jídlo

Ochutnejte pouliční kuchyni z celého světa. Plzeňský areál Depo2015 ožije o pondělním svátku gastronomickým veselím, při němž nebudou chybět nejrůznější slané i sladké dobroty, ať už z Evropy nebo Asie. Akce se koná u příležitosti oslav vzniku republiky a vstup je na ni zdarma. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Zimní filmy

Na zámku Kynžvart se v neděli uskuteční tradiční filmový festival se zimní tematikou Snow film fest. V programu najdete šest filmů, ať už ze zahraniční či domácí produkce, které pojednávají o extrémních sportech a zážitcích. Letos to bude například snímek o expedici za polárním kruhem Queen Maud Land a další. Program naleznete zde.

Ústecký kraj

S Masarykem do Úštěku

V pondělí se bude slavit 101 let od založení první republiky také v Úštěku. Součástí akce bude jarmark, výstava, připraven je také doprovodný celodenní program, během nějž nebude chybět příjezd T. G. Masaryka, jeho projev, nebo slavnostní rozloučení s legionáři. Připraveny jsou také hudební vystoupení nebo ochutnávky nejrůznějších dobrot. Více naleznete zde.

Liberecký kraj

Do skláren

O víkendu se konají dny otevřených dveřích ve více než 40 sklárnách v Libereckém kraji. Během nich se budete moci seznámit třeba s tradiční výrobou lustrů, vánočních ozdob, skleniček nebo šperků. Nebudou při tom chybět také doprovodné akce, jako jsou workshopy a mnoho dalšího. Program najdete zde.

Královéhradecký kraj

Otevření rozhledny

Prohlédněte si Orlické hory z nové perspektivy. V sobotu se bude slavnostně otevírat rozhledna na Velké Deštné, přičemž akce bude zahájena pěším výstupem a po trase bude doprovázena překvapením. Při dobré viditelnosti z rozhledny dohlédnete na Rychnovsko, Krkonoše, ale i Ještěd. Více zde.

Pardubický kraj

Muchovy plakáty

Navštivte výstavu plakátů Alfonse Muchy, která se až do konce roku koná v Regionálním muzeu v Chrudimi. Expozice je tematicky rozdělena na několik částí, kde budete moct zhlédnout divadelní, reklamní a propagační plakáty či kalendária. Dozvíte se také o Muchově životě a jeho vztahu k městu Chrudimi. Další informace zde.

Vysočina

Festival dokumentů

Od čtvrtka do úterý bude Jihlava hostit další ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Letos bude víceméně všechny propojovat téma ekologie. Seznámíte se s problematikou, jak k ní přistupují například ve střední a východní Evropě. Zhlédnete také film o těžbě železné rudy v nejsevernějším švédském městě, nebo film o české politice. Program naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Čokoládový festival

Ochutnat čokoládu v mnoha jejích podobách budete moct o víkendu během Čokoládového festivalu na zámku Valtice. Kromě degustací proběhne také škola vaření s čokoládou a další program. Součástí budou také různá vystoupení nebo soutěže. Více naleznete zde.

Olomoucký kraj

Výstava o orloji

Olomoucký orloj je patrně jednou z největších dominant nejen města, ale i kraje. Letos uplynulo již 500 let od první zmínky o něm. Ve Vlastivědném muzeu se proto až do konce ledna koná výstava, která památku mapuje. Návštěvníci se mohou těšit na unikátní dochované artefakty, jako jsou umělecké i technické části orloje a mnoho dalšího. Více zde.

Zlínský kraj

Výstava ovoce

Květná zahrada v Kroměříži bude o víkendu hostit výstavu starých a krajových odrůd ovoce. Během akce budete moci ochutnat plody, mošty, ale i další dobroty z ovoce. Vyrazit můžete také na komentovanou prohlídku, kde se k tématu dozvíte mnohem více informací v širší perspektivě. Další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Turistický pochod

Na konci října má panovat ještě pěkné podzimní počasí, což je ideální příležitost vyrazit na výlet. Vydejte se na turistický pochod okolím Hukvald po místech, která měl rád i skladatel Leoš Janáček. Na startu obdržíte mapku trasy, která měří 15 kilometrů a vede například přes vrch Kubánkov a kolem skanzenu Na Mlýně. Navštívit můžete i samotný hrad Hukvaldy. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám