Hlavní obsah

Starý Herštejn nabídne díky opravené věži znovu krásný výhled

Právo, Jiří Šolc
Domažlice

Oprava a úpravy hradu Starý Herštejn na Domažlicku se po několika letech blíží do finále, otevřít návštěvníkům by se mohl již na konci srpna.

Foto: Svazek Domažlicko

Nově opravená věž hradu Starý Herštejn

Článek

Podle Zuzany Langpaulové ze Svazku Domažlicko, který se na opravě hradu podílí, vznikla myšlenka na jeho opravu již před 15 lety.

Podařilo se nám věž opravit, dozdít a umístit do ní točité schodiště
Zuzana Langpaulová, Svazek Domažlicko

„Několik starostů z našeho regionu se domlouvalo, že by se hrad měl upravit. Přeci jen se jedná o oblíbený turistický cíl, ale je těžké se k němu dostat. Proto se postupně začalo provádět zaměřování, vypracovávat studie, dokumentace a před třemi lety začaly opravy,“ popsala Langpaulová.

Nádherný výhled

Hned na začátku bylo jasné, že se musí v podstatě znovu vystavět hradní věž. Ze Starého Herštejna je totiž nádherný výhled do okolí, ale právě kvůli špatnému stavu věže a přerostlým stromům nebylo v podstatě nic vidět.

Výhled byl navíc pro Herštejn vždy prioritou, dříve sloužil jakožto strážný hrad a za minulého režimu pak jako hláska, ze které vojáci pozorovali vzdušný prostor nad státní hranicí.

„Podařilo se nám věž opravit, dozdít a umístit do ní točité schodiště. Nahoře navíc vznikla vyhlídková plošina s do plechu gravírovanými panoramaty, aby člověk věděl, na co vlastně kouká. Také se nám podařilo na opravu věže použít tehdejší dobový kámen,“ vysvětlila Langpaulová.

Zámek Duchcov nabízí nový okruh

Tipy na výlety

Krom věže se ale pracovalo i na jiných částech hradu a také v jeho okolí. Upravily se přístupové schody a lávka a došlo k drobnému rozšíření a úpravě parkoviště na Vranovském sedle, které je vzdálené zhruba 1,5 kilometru od hradu.

Přeshraniční projekt

Veškeré úpravy Herštejna se dlouho projednávaly s Národním památkovým ústavem, Správou CHKO Český les a s vlastníkem pozemku Lesy ČR.

Obnova hradu bylo možná zejména díky přeshraničnímu projektu „Revitalizace krajinných dominant v Akčním spolku Čerchov plus/Naturpark Oberer Bayerischer Wald a CHKO Český les“ spolufinancovaným Evropskou unií.

Turisté dohánějí propady na zámcích

Cestování

Symbolicky se tak propojují dominantní vyhlídky Českého lesa s nejbližšími německými vyhlídkovými místy v okolí německých měst Waldmünchenu a Furth im Waldu.

Náklady, které činily přibližně 2,5 milionu, z 85 procent pokryla dotace právě z projektu přeshraniční spolupráce, ale přispěl také Mikroregion Dobrohost, obce Klenčí pod Čerchovem, Postřekov a Nemanice.

Reklama

Výběr článků

Načítám