Hlavní obsah

Turisté dohánějí propady na zámcích

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrady a zámky si během letošních prázdnin mohou vychutnat zejména tuzemští turisté trochu víc v klidu. Chybějí totiž dlouhé průvody zahraničních turistů přijíždějících hromadně v autobusech. To sice znamená propad v tržbách správců a majitelů historických památek, ale pro zdejší návštěvníky to má i své výhody.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Konopiště.

Článek

„Přestaly jezdit zahraniční skupiny, ale hodně chodí i česká klientela, takže propad v návštěvnosti sice je, ale není tak velký, jak jsme na začátku sezony čekali. Čeští návštěvníci chodí docela hodně, tak to nakonec není s propadem až tak hrozné,“ potvrdila Právu kastelánka zámku Konopiště u Benešova Jana Sedláčková.

Připustila, že úbytek zahraničních návštěvníků může být právě pro domácí turisty výhodný. „Mají zámek trochu víc pro sebe, takže pro návštěvníky, a tak trochu i pro nás, je to příjemnější, když nejsou takové zástupy,“ dodala kastelánka, která vítá, když turisté dobrovolně nosí na prohlídky roušky.

„Povinné to ani v interiérech není, ale jsem toho příznivcem kvůli prevenci,“ řekla Sedláčková.

U brněnské přehrady vzniká nová stezka

Cestování

Mírný propad proti loňsku má také zámek ve Žlebech na Kutnohorsku. „Návštěvnost je slabší než minulý rok, ale lidi chodí. U nás jsme museli nosit od 11. července roušky, ale teď už být nemusí, tak by to mohlo být pro návštěvníky příjemnější,“ uvedla Jana Suchnová ze zámku Žleby.

Davy lidí procházely o víkendu okolo zámku Mnichovo Hradiště na Mladoboleslavsku. Přímo do zámku jich ale zamířilo minimum. Za zámeckým areálem se totiž konala tradiční svatoanenská pouť, takže přednost dostávaly labutě, autodrom a kolotoče. „Při pouti máme vždy slabý víkend. Lidé jdou za světskými záležitostmi a duchovní odkládají,“ řekl Právu kastelán mnichovohradišťského zámku Radovan Chmel.

Letošní sezona je ale podle něj přece jen trochu lepší než ta loňská. „Vloni jsme měli za červenec čtyři tisíce lidí, teď je to podle odhadu 4,5 tisíce. Je to takový náš dlouhodobý průměr, žádný skok ve srovnání s jinými sezonami,“ dodal Chmel, zatímco za zámeckým areálem duněla hudba z pouti.

Stojany s dezinfekcí

Na ní kromě některých atrakcí přibyly i stojany s dezinfekcí, podle srovnání s uplynulými roky se přece jen zdála účast slabší. Na řetízkovém kolotoči se točily dvě děti, u labutí se dlouho čekalo, než se všechny naplní, aby stálo za to, spustit motor. I tak tady ale za víkend prošly tisíce lidí.

„Malinko míň lidí asi je, ale pořád je to dost,“ mínil muž u jedné z atrakcí a z amplionu se ozvala výzva k obsazení prázdných labutí.

Jedna z mála památek, která nedohání propady z počátku sezony, je zámek Dobříš na Příbramsku. Tady sice dokončili rozsáhlou rekonstrukci místního francouzského parku, který je otevřen veřejnosti, ale zavřená zůstává oranžerie i samotné vnitřní expozice zámku.

Zámek v Dobříši obnovil francouzský park

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám