Hlavní obsah

S jarem se do Brna vracejí komentované procházky

S jarem se vracejí oblíbené prohlídky města s průvodci. Letos se rozšíří o návštěvy architektonického skvostu brněnského výstaviště, ale také o Stezky třetího odboje, mezi nimiž nechybí například téma Pryč s okupanty. Několik prohlídek je rovněž připraveno speciálně pro děti a jejich rodiče.

Foto: Archiv TIC

Pro milovníky jedinečné architektury jsou určeny komentované prohlídky výstaviště.

Článek

„Brněnské výstaviště je fenoménem, a proto věříme, že prohlídky své zájemce najdou mezi místními i návštěvníky Brna,“ říká Jana Janulíková, ředitelka Turistického a informačního centra (TIC). Poněkud náročnější téma přinášejí dvě nové trasy s názvem Stezky třetího odboje, které vznikly ve spolupráci s Moravským zemským muzeem a Občanským sdružením Paměť. „Přenesou nás do období let 1948 až 1989,“ dodává.

Procházka Brněnské výstaviště od Áčka po Zetko seznámí návštěvníky se základními informacemi, historií a stavebním vývojem. Trasa je vedena pouze venku, mezi pavilony, je bezbariérová, je možné ji absolvovat i s kočárkem nebo se psem na vodítku.

Návštěvníky zavede do koutů, které nejsou běžně přístupné, například do Králíkova divadla, na střešní terasu vyhlídkové budovy nebo na věž pavilonu G. Specialitou pro aktivní jedince bude běžecká trasa po výstavišti.

Středočeský kraj láká turisty na řadu neznámých míst

Cestování

Podle Lenky Štěpánkové, architektky společnosti Veletrhy Brno, si málokdo při návštěvě výstaviště stihne kromě exponátů pořádně prohlédnout všechny pavilony včetně těch nejstarších. „Na výstavišti je přitom spousta zajímavých věcí k vidění i v době mimo veletrhy a mnohá zákoutí historických budov překvapí i toho, kdo si myslí, že už zná celý rozlehlý areál jako svoje boty,“ říká Štěpánková.

Poválečným Brnem po stezce víry je první prohlídkou v rámci tematického okruhu Stezky třetího odboje. Tento okruh je běžně přístupný ve webové aplikaci stezkytretihoodboje.sdruzenipamet.cz, ale nově bude možnost si tato místa spojená s odbojem vůči represím katolické církve v 50. letech připomenout přímo v ulicích Brna. Druhou stezkou pod názvem Pryč s okupanty se návštěvníci vrátí do srpna 1968.

Vzhůru do pivovaru

V jarním cyklu je připraveno celkem dvacet různých témat. Jsou mezi nimi i speciální vycházky, například v předvečer Zeleného čtvrtka za brněnskými pivovary, kde průvodce nabídne pohled na dějiny pivovarnictví, nebo bude možné obejít brněnské kavárny — současné i zmizelé. Kompletní seznam prohlídek je na autenticke-prohlidky-brno.cz.

Svijanský zámek zve na koupel v pivních lázních

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám