Hlavní obsah

Středočeský kraj láká turisty na řadu neznámých míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novými expozicemi i kulturním programem pro děti i dospělé vstupují střední Čechy do nové turistické sezony. Středočeská centrála cestovního ruchu a kraj chystají propagační kampaň, aby do regionu nalákaly turisty jak z Čech, tak ze zahraničí. Provozovatelé památek doufají, že se návštěvnost vrátí před dobu pandemie.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Chata po Bohumilu Hrabalovi je jedním z nových míst, která budou moci navštěvovat turisté.

Článek

Mimořádné plány měl kraj i s Černobylskou oblastí na Ukrajině, ale zhatila je válka.

„Máme partnerství s Kyjevským krajem, v září jsme tam otvírali výstavu k 1100. výročí úmrtí sv. Ludmily a s tamními lidmi jsme řešili zajímavý projekt na oživení Černobylské oblasti a podporu cestovního ruchu. Teď ale se stejnými lidmi řešíme humanitární vlaky a dovoz potravin, protože tam lidé mají hlad,“ uvedla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (za STAN).

Bezděz čeká na novou lanovku, bez níž nemůže fungovat

Cestování

Kromě tradičních památek, hradů a zámků kraj láká také na řadu nových a zatím ne zcela známých míst. Muzea a galerie připravují edukační programy, opravují se památky, narůstá množství objektů, kde je možné si různé expozice prohlédnout.

Jedním z nich bude statek v Lošanech na Kolínsku, kde žili bratři Mašínové, kteří bojovali proti komunismu a emigrovali na Západ.

Hrabal i nová expozice v Roztokách

Kraj také vloni zakoupil chatu po Bohumilu Hrabalovi v Kersku a chystá tam expozici. „Spolupracujeme s ČVUT a studenti stavební fakulty připravují návrhy, jak by mohl vypadat objekt se zázemím pro turisty, který se má postavit na zahradě,“ uvedla Kateřina Pešatová, vedoucí krajského odboru kultury a památkové péče. Návrhy budou vystaveny v létě při mimořádném otevření chaty v Kersku a také na dalších místech Polabského muzea.

V dubnu bude otevřena nová expozice Středočeského muzea v Roztokách u Prahy, nazvaná Stopami věků. V Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech se chystá připomínka 80. výročí heydrichiády.

Panenské Břežany mají temnou minulost. Nadchnou ale i památkami

Tipy na výlety

Letos také uplyne 100 let od narození sester-dvojčat, výtvarnic Jitky a Květy Válových. Narodily se v roce 1922 v Kladně, byly žákyněmi Emila Filly a věnovaly se hlavně malbě a grafice. V jejich rodném domě by mohla vzniknout expozice, která je bude připomínat. V Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře bude od září reprezentativní výstava, která se bude věnovat dílu sester.

12 tipů na výlety v okolí Prahy. Památky UNESCO, tanky i labyrinty

Tipy na výlety

Chystá se Středočeské kulturní léto, jehož akce budou postupně zveřejňovány. Turisté se mohou těšit na mnoho akcí pod širým nebem, hlavně na divadelní představení či koncerty.

Do sezony vstupují i skanzeny lidové architektury ve Vysokém Chlumci, Přerově nad Labem a Kouřimi, připravují se například na velikonoční slavnosti.

V pražské Kotvě se otevře největší české retro muzeum

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám