Hlavní obsah

Olačka nebo štrample. V Poodří mají cyklostezku popsanou místním nářečím

Originální cyklostezku otevřeli ve středu v oblasti Poodří v Moravskoslezském kraji. Tato 4,8 kilometru dlouhá trasa vedoucí z Hůrky do Vražného je zajímavá tím, že je její povrch pokrytý místním nářečím. Cyklisté se z obrázků a názvů dozvědí například, co znamenají slova majtky, olačka nebo štrample.

Foto: Moravskoslezský kraj

Stezka má návštěvníkům vysvětlit význam místního nářečí.

Článek

Cyklostezka byla dokončena letos v dubnu. Úsměvné obrázky a popisky, které ji pokrývají, pocházejí z kresleného slovníku moravskoslezského nářečí, jehož autorem je designér a majitel značky UAX Radek Leskovjan.

„Vsadili jsme na originalitu a vtip, což je podle mého názoru jedna z nejlepších cest, jak podpořit cestovní ruch v kraji. Lidé se chtějí bavit a náš projekt jim k tomu může dát příležitost. Navíc úsměvnou formou vysvětluje výrazy, jimž návštěvníci z jiných částí republiky nerozumějí,“ vysvětluje Radek Leskovjan pointu celého projektu.

Motivy se musely předělat

Každé slovo — cukle, čiko, glajzy, kisňa a další — je doplněno obrázkem, který návštěvníkům z jiných koutů země vysvětlí, co daný pojem znamená. „Obrázkový slovník moravskoslezského nářečí jsem vytvořil pro Moravskoslezský kraj před zhruba dvěma lety,“ popisuje práci na projektu Leskovjan.

„Kvůli cyklostezce jsem ale musel všechny obrázky předělat, aby se daly jednotlivé motivy vyřezat do velkých hliníkových šablon. Na třech místech stezky je motiv použit vcelku, po celé délce jsou pak sem tam rozeseté jednotlivé obrázky,“ doplnil.

V dalších fázích projektu by měl tuto nevšední cyklostezku doplnit originální městský mobiliář s vizuálně podobnou grafikou, který bude návštěvníkům nabízet možnost klidného odpočinku na jejích nejzajímavějších místech.

Většina obcí by podle Leskovjana chtěla pokračovat v navázání dalších cyklostezek. „Pokud by se v budoucnu podařilo propojit navazující hluchá místa, kde cyklostezky zatím chybí, mohli bychom po nádherné cyklostezce bezpečně projet s dětmi na kole z Jeseníků až do Beskyd. A to je nádherná vize, za kterou chceme bojovat,“ uzavřel.

Švédsko má největší bar pod širákem na světě. Je rozprostřený po celé zemi

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám