Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Proběhněte se zoo, poznejte život předků

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim, tedy ten kalendářní, už klepe na dveře. Přináší s sebou třeba vůní jablek a moštu, za kterými můžete vyrazit na pražský zámek Ctěnice. Oslavit můžete také dožínky nebo se vypravit do skanzenu poznat život předků žijících na vesnici. Aktivní program nabídne brněnská zoo, jejímž areálem se bude o víkendu běhat.

Foto: Profimedia.cz

Proběhněte se s dětmi zoologickou zahradou. Ilustrační foto

Článek
Praha

Jablkobraní na zámku

Vydejte se v sobotu na zámek ve Ctěnicích, kde proběhne jablkobraní. Jak už název napovídá, půjde zejména o jablka, která se budou sklízet z tamních sadů a moštovat. Návštěvníci tak budou moci ochutnat letošní úrodu, ale také čerstvě upečené dobroty, ať už štrúdly nebo koláče. Pro děti je připraven zábavný program nebo sokolnické ukázky. Další informace zde.

Rodinný festival

V sobotu proběhne Ladronkafest, volnočasový festival určený zejména dětem a mládeži. Akce se zaměřuje na kvalitní trávení volného času, například pohybem. Uskuteční se například malý orientační závod nebo lekce street workoutu či sportovní kvíz. K dispozici budou ale i netradiční aktivity, vše zcela zdarma. Více informací naleznete zde.

Hudební odpoledne

V rámci Dvořákovy Prahy se v sobotu uskuteční tradiční odpoledne pro rodiny s dětmi. A nejen s hudební tematikou. V prostorách Anežského kláštera budete moci vyrazit na workshopy, které vás zavedou do časů Antonína Dvořáka. Seznámíte se s někdejším oblékáním a obecně způsobem života. Děti si vyzkoušejí tanec nebo poznávání hudebních nástrojů. Další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Po Mikešových stopách

Na sobotu hlásí pěkné počasí. Pokud se nepokazí a budete si chtít užít chvíle na čerstvém vzduchu, vyrazte na 16. ročník turistického pochodu Po stopách kocoura Mikeše v Ladově kraji. Připraveno je několik tras, přičemž tu nejkratší desetikilometrovou z Mnichovic do Hrusic a zpět by měly s přehledem zvládnout i větší děti. Setkáte se i s Mikešem, čuníkem Pašíkem nebo kozlem Bobešem. Více najdete zde.

Indiáni na hradě

Vydejte se mezi indiány. Setkat se s nimi můžete v sobotu na hradu Točník, kde malé návštěvníky čeká několik zkoušek. Zkusí si lukostřelbu, běh, prověří znalosti přírody nebo schopnost vystopovat zvířata. Návštěvníci se budou moci naučit rozdělat oheň bez pomoci sirek a mnoho dalšího. Více zde.

Jihočeský kraj

Selské slavnosti

Máte rádi dobré a poctivé potraviny? Pak v sobotu navštivte Selské slavnosti, které se konají v Sudoměřicích. Připraven je pestrý program, který nabídne třeba promítání dokumentů o zdravých potravinách, chybět nebudou ani workshopy vaření, pro děti jsou nachystány naučné stezky nebo zevrubná prohlídka farmy. Farmářské produkty si budete moci samozřejmě také nakoupit. Podrobnosti o akci naleznete zde.

Plzeňský kraj

Narozeniny muzea

Plzeňské Muzeum loutek slaví 10 let od svého založení. V sobotu můžete přijít a blahopřát mu, připraven je netradiční program, který čítá například komentované prohlídky expozic. V nich se dozvíte zajímavosti z historie loutkářství. Pro děti je připravena výtvarná dílna, kde si budou moci loutky vyrobit nebo zhlédnout divadelní představení. Co dalšího vás čeká, se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Hornický den

Oslavte hornický den ve Vintířově. Kromě stánkového prodeje a občerstvení se můžete těšit zejména na soutěže, zastřílíte si na historické střelnici, děti se zase povozí na historickém kolotoči s klikou nebo si zkusí střílení z luku. Chybět nebude historické tržiště nebo možnost projet se na koni. Více informací zde.

Ústecký kraj

Loretánské slavnosti

O víkendu končí Dny evropského dědictví. Jejich součástí budou také sobotní Loretánské slavnosti, které se konají v Rumburku, a které slibují bohatý program pro rodiny. Budou to například komentované prohlídky s průvodcem, tvořiví jedinci mohou navštívit několik dílen. Budou se vyrábět šperky z korálků, linoryty, na pořadu dne je i zdobení perníčků. Podrobný program najdete zde.

Liberecký kraj

Středověk na hradě

Vyrazte do středověku. Žádný stroj času není třeba, jen si o víkendu zajeďte na hrad Bezděz. Skupina historického šermu chystá pro návštěvníky představení, bude se bojovat, zpívat, ale i tančit. Na nádvoří se můžete pokochat ukázkami kovářského řemesla, chybět nebude ani občerstvení. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Lidové dožínky

Oslavte tradiční lidovou slavnost dožínky. V sobotu, v Hradci Králové. Zejména malí návštěvníci se mohou těšit na přehlídku hospodářských zvířat a zemědělské techniky, ochutnat a koupit budete moci také regionální potraviny. Připraveny jsou dílničky pro děti, zajímavé atrakce nebo ukázky řemesel. Podrobnosti naleznete zde.

Pardubický kraj

Den s koňmi

V sobotu můžete navštívit Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem, kde vás čeká zábavný program. Po celou dobu konání akce jsou připravena hudební a divadelní vystoupení, atrakce, ale také soutěže pro děti, ukázky řemesel nebo jarmark. Návštěvníci si budou moci prohlédnout stáje, zámek nebo historické kočárovny, předvedou se samozřejmě také starokladrubští koně. Další informace najdete zde.

Vysočina

Oživený zámek

Vyrazte o víkendu na netradiční prohlídky zámku v Náměšti nad Oslavou. Letošním tématem je Zámek ve znamení Měsíce, to i s ohledem k významnému jubileu 50 let od přistání na Měsíci. V několika scénách s herci se dozvíte zajímavosti nejen o samotném zámku, ale i dalších historických událostech s humorem i nadsázkou. A nemusíte se obávat, prohlídky jsou vhodné pro úplně všechny věkové skupiny. Informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Běh zoo

Jste sportovně založená rodina a k pohybu vedete i své děti? Pak se zúčastněte sobotního běhu brněnskou zoo. Netradiční závod povede po zpevněných i lesních cestách a asfaltu a zúčastnit se může skutečně kdokoli, včetně těch nejmenších. Trať je připravena i pro dospělé, její délka je osm kilometrů. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Kostýmované prohlídky

Dny evropského dědictví o víkendu zavítají také na hrad Šternberk. V sobotu budou připraveny rozšířené prohlídky, provázet památkou budou průvodci oděni do historických kostýmů. V přímém přenosu uvidíte, jak probíhá obnova historických skvostů v interiérech hradu, na dotazy návštěvníků odpoví také restaurátoři. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Podzim na vesnici

Jak se připravovali na příchod podzimu a zimy naši předci? Přijeďte to zjistit do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Těšit se můžete na ukázky činností, které se z všedního života už vytratily. Akce bude letos zaměřená na sklizeň brambor a jejich zpracování, k vidění proto bude vyorávání brambor, sběr, třídění a tak dále. Dále to budou ukázky mletí mouky a pohanky nebo kovářské práce. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Festival dřeva

Pro všechny, kteří mají rádi vůni dřeva, se v Ostravě uskuteční festival. Nabídne velkou dřevorubeckou show, ale také staročeský jarmark s ukázkami historických řemesel a zvěřinovými hody. Kromě prezentací dřevařských škol se můžete těšit také na dílny a workshopy, které budou samozřejmě spojeny se dřevem. Podrobnosti zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám