Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Oslavte Hradozámeckou noc, vyrazte do pohádkového lesa

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze soboty na neděli se po celém Česku koná Hradozámecká noc. Při ní je na mnoha památkách připraven bohatý program, který čítá speciální prohlídky a nejrůznější aktivity. Zažijte historickou bitvu nebo zhlédněte divadelní představení. Vyrazit můžete také do pohádkového lesa nebo na staročeský jarmark.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte s dětmi do pohádkového lesa. Ilustrační foto.

Článek
Praha

Kulturní festival

Poslední srpnovou sobotu se bude konat půlkulatý 15. ročník festivalu Barevná devítka. Během akce budou návštěvníkům představeny zvyky jednotlivých krajů České republiky, kromě toho se ale seznámíte i s kulturou cizích zemí. Chybět tak nebudou nejrůznější dobroty světové kuchyně, součástí budou také hudební vystoupení, taneční workshopy nebo divadelní představení pro děti. Další informace najdete zde.

Dožínková slavnost

Po úspěšných žních se konají dožínky. Co s sebou tato lidová slavnost přináší, se můžete dozvědět první zářijový den na zámku Ctěnice. Program se zaměřuje především na děti, které budou moci navštívit tvůrčí řemeslné dílny s ukázkami práce mlynáře, vyzkoušejí si točení na hrnčířském kruhu nebo si zadělají a upečou kvasový chléb. Dospělí se zatím budou moci občerstvit u stánků s pivem či vínem. Více naleznete zde.

Pohádková noc

Do celorepublikové akce Hradozámecká noc se v sobotu zapojí také Chvalský zámek. Návštěvníci se v podvečer mohou těšit na pohádku o Šípkové Růžence, uskuteční se také tematické komentované prohlídky s princezninou chůvou, která vás provede od sklepa po půdu. Navštívíte také novou výstavu nazvanou Chaloupka na vršku. Co dalšího vás čeká, najdete zde.

Středočeský kraj

Staročeský jarmark

Ochutnat tradiční dobroty budete moci na staročeském jarmarku, který se uskuteční v areálu muzea v Třebízi poslední srpnovou sobotu. Kromě toho bude pro návštěvníky přichystána ukázka tradičních lidových řemesel, různé aktivity a hry pro děti, ale také dechová hudba, která dokreslí atmosféru akce. Více informací naleznete zde.

Festival pro všechny

Všem návštěvníkům bez rozdílu věku je určen další ročník festivalu Kefír, který se uskuteční na zámku Kačina. Hudební program nabídne například Kašpárka v rohlíku, Xaviera Baumaxu nebo Ondřeje Havelku a Melody Makers. Kromě toho jsou připravena také divadelní vystoupení, včetně těch loutkových, a množství atrakcí, workshopů a podobně. Program najdete zde.

Jihočeský kraj

Prohlídky hřebčince

V sobotu se v píseckém hřebčinci koná den otevřených dveří. Znamená to bezplatné prohlídky stájí, připravena budou vystoupení koní nebo několik soutěží o hodnotné ceny. Návštěvníci si budou moci prohlédnout také zemědělskou techniku, děti se mohou svézt na ponících nebo navštívit workshop animovaného filmu. Více informací naleznete zde.

Plzeňský kraj

Bitva na zámku

Přeneste se do doby vlády krále Jiřího z Poděbrad. Navštivte o víkendu zámek Zbiroh, kde se uskuteční velkolepá bitva, na které možná nebude chybět ani drak. Doprovodný program pak nabídne šermířské potyčky, hudebníky i tanečníky a nemůže samozřejmě chybět dobové tržiště s občerstvením. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Netopýří noc

Seznamte se blíže s tajemnými nočními tvory, netopýry. Vypravte se v sobotu na zámek Valeč, kde budete svědky odchytu a kroužkování netopýrů, přichystán je také doprovodný tematický program s hrami pro děti i dospělé. Kromě procházky parkem nebude vynechána ani prohlídka samotného zámku, která probíhá bez průvodce. Další informace najdete zde.

Ústecký kraj

Divadelní noc

Prožijte v rámci Hradozámecké noci jeden z nejznámějších literárních příběhů. Navštivte zámek v Libochovicích a vstupte do světa inspirovaného Třemi mušketýry Alexandra Dumase. Po boku slavných postav se ale objeví i zvoník Quassimodo nebo sličná Angelika. Návštěvníky poté čeká ještě druhé představení, které už je ale vhodné spíše pro dospělé. Více informací zde.

Liberecký kraj

Noc na zámku

Hradozámeckou noc budou oslavovat také ve Frýdlantě. Program, který nadchne zejména děti, nabídne třeba alchymistickou dílnu, kde si budete moci vyzkoušet nejrůznější pokusy nebo zhlédnout historické rekvizity. Bude se i věštit. V zámecké kuchyni se pak budou péct koláčky, návštěvníci se setkají také s šermíři a dalšími historickými postavami. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Parní stroje

Poslední srpnový den se na nábřeží v Hradci Králové představí desítky parních strojů a jejich replik. K vidění bude parní válec, lokomobily, hasičské stříkačky, ale také modely parních strojů. Děti se budou moci svézt na dětské železnici nebo na parnících. Podrobnosti naleznete zde.

Pardubický kraj

Historická slavnost

Vydejte se v sobotu na historickou slavnost do Moravské Třebové a přeneste se do středověku. Návštěvníkům se představí šermíři, kejklíři, sokolníci, trubadúři, ale i alchymisté se svou laboratoří. Dozvíte se, jak se v minulosti žilo či jak se tančilo na slavnostech. Chybět nebude ani středověká krčma s občerstvením. Další informace najdete zde.

Vysočina

Pohádkový les

Zaskočte si s dětmi do pohádky. Vyrazte do zámeckého parku v Telči, kde je připravena soutěžní trasa. Potkáte na ní rusalky, vodníky i skřítky, kteří si pro návštěvníky chystají zábavné úkoly, třeba poznávání jedovatých bylinek a mnoho dalšího. Za splnění pak dostanou drobný dárek. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Nočním hradem

Poslední srpnovou sobotu je na zámku Bítov připravena speciální prohlídka. Od 19:00 hodin do půlnoci můžete samostatně vyrazit nočním pivovarem, dále pak do hladomory a mučírny nebo do zahradní kaple. Na hradním nádvoří potěší návštěvníky kejklíř, děti navštíví také bílá paní, v dílničce si pak budou moci vyrobit lucerničky, které jim při prohlídce budou svítit na cestu. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Renesanční večer

Do období renesance se budete moci přenést v rámci Hradozámecké noci, která proběhne na hradu Šternberk. Památkou vás provedou průvodci v dobových kostýmech, dozvíte se také informace o někdejší módě, stolování i životě šlechty. Program bude probíhat také na nádvoří hradu, kde je připravena světelná a ohnivá show. Další informace najdete zde.

Zlínský kraj

Den v sadu

Vydejte se v sobotu na den otevřených dveří v Ekosadech Komňa, kde si představíte principy ekologického zemědělství. Čeká vás prohlídka sadu, povídání o včelách, ale i další zábavný program nejen pro děti, který čítá například projížďky na koních, tvůrčí dílničku kreslení křídami nebo také ochutnávky medu a dalších výrobků. Více informací naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Strašidla na hradě

Bojíte se rádi? Pak vyrazte v pátek na Slezkoostravský hrad, který bude plný bubáků a přízraků, jež se budou snažit návštěvníkům nahnat strach. Program doplní také dobový jarmark, kde pořídíte nejrůznější drobné předměty, ale také dobroty. Děti si budou moci nechat něco namalovat na obličej nebo zajít na promítání pohádek ve velkém sále. Více informací zde.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám