Hlavní obsah

Jiří Kolbaba procestoval 130 zemí světa, okradli ho pouze v Česku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejznámějších českých cestovatelů Jiří Kolbaba zahájil svou novou výstavu v Ostravě. V prostorách nákupního centra Forum - Nová Karolina představuje od minulého týdne dvě stovky fotografií, které pořídil na šesti světových kontinentech v mnoha desítkách zemí. Další Kolbabova fotografická výstava probíhá zároveň v prostorách brněnské Nové radnice.

Foto: Aleš Honus, Právo

Světoběžník Jiří Kolbaba zahájil svou novou výstavu v ostravském centru Forum - Nová Karolina.

Článek

Jiří Kolbaba své výstavy v České republice podle svých slov prezentuje jako pozvánky veřejnosti do různých koutů světa.

„Rád bych lidem nabídl cestovatelské inspirace a podnět k plnění vlastních snů. Jsem člověk, který si už dvacet let plní své sny. Myslím si, že většině lidí nebrání nic v tom, aby nasadili batoh na záda a vycestovali na druhý konec světa,“ řekl Kolbaba během setkání s novináři v Ostravě.

Představa zakořeněná v Evropanech, že cestování po exotických zemích není bezpečné, je podle něj naprosto mylná. „Největší nebezpečí zažívám v České republice na dálnici D1,“ tvrdí cestovatel.

Málokde se podle něj krade tak, jako v pomyslném středu Evropy. „Fotky mi nikde ve světě nezmizely, ale v Karlových Varech ano, v Brně také. Na pražském Výstavišti mi plazmovou obrazovku z výstavy ukradli hned v první noc. V této zemi jsem okrádán na každém kroku a bojím se nechat i navigaci na okně, když jdu zaplatit benzín,“ posteskl si cestovatel.

Xenofobie a averze vůči jiným kulturám

„Přitom jezdím do kultur, kde se nezamykají domy ani auta, funguje to tak v Koreji, v Japonsku, v Ománu nebo na Islandu. Tam jsou dokonce všechny kostely otevřeny a v každém je na okně ošatka, ve které jsou v přepočtu tisíce korun. Nikdo to neukradne. Na světě jsou obchody, kde není prodavač. Obchodník tam položí zboží, vyvěsí cenovky a krabičku s drobnými. Vrátí se večer, aby vyměnil zboží nebo peníze. A nikdo nic nevezme. Takhle to funguje na Tahiti, na Novém Zélandu, v Nové Kaledonii nebo na Havaji,“ říká Kolbaba.

Další problém, který Kolbabovi na české společnosti stále více vadí, je všudypřítomná xenofobie a averze vůči jiným kulturám. „To, co tady máme, a jak je naše společnost probarvená, to vůbec nic není. Jeďte se podívat do Ameriky, do Austrálie nebo na Nový Zéland. Tam si toho naopak považují a jsou šťastní, jak je jejich společnost probarvená a kulturně obohacená,“ tvrdí Kolbaba.

Ostravskou výstavu ze svého rozsáhlého souboru Nature, která je rozmístěna ve všech třech podlažích nákupního centra Forum, koncipoval Jiří Kolbaba jako oslavu přírody. K vidění bude do konce srpna.

Brněnská výstava ze souboru People umístěná v Nové radnici pak nabízí setkání s kulturami ze všech koutů světa a potrvá do poloviny října.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám