Hlavní obsah

Muzeum lega na Národní neláká jen malé návštěvníky

Právo, Tomáš Pernis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinu mrňousů i dospívajících nenechá plastová stavebnice z Dánska v klidu. Přitom jim postačí jen pár dílků. Ale co teprve když těch dílků bude na jednom místě přes milión, to už budou jako na jehlách.

Foto: Tomáš Pernis, Právo

Detaily na tvářích prťavých figurek ocení návštěvníci až při bližším pohledu.

Článek

Přesně takové místo vítá svoje návštěvníky už rok na Národní třídě v Praze. Tři patra expozice zabírá odhadem 1,2 miliónu kostiček lega. Na jedné polici si tady dávají dostaveníčko třeba piráti s kosmonauty nebo indiáni s potápěči. Jinde se zase prohání elektrický vlak, který můžou přihlížející ovládat spínačem.

Od skla se děti neodlepí

Největší úspěch ovšem sklízí postavičky a modely inspirované filmovou sérií Star Wars. „Občas se stane, že kluk už chce jít domů, ale táta ho přemlouvá, aby se šli ještě podívat,“ popisuje Právu Jan Vokolek, který muzeum se šesti zaměstnanci vede. Jemu samotnému se ale nejvíc líbí série Lego Technic s pohyblivými částmi. Všechno lego pochází ze soukromé sbírky Miloše Křečka z Prahy. Na rozdíl od Legolandů, kde dominují nejrůznější atrakce, jsou v muzeu k vidění pouze sériové modely, které byly běžně k dostání.

Muzeum je podle Vokolka unikátní právě v tomto ohledu, protože sleduje celý vývoj stavebnice v čase. Za unikátní pak pokládá nejstarší exponáty z let 1949 až 1958. „Skoro ob týden vozíme nové věci. Trochu nás trápí kapacita,“ říká Jan Vokolek. Už teď se prý počet exponátů vyšplhal na 2500. V muzeu už ale příští rok početnější přírůstky neočekávají. Plány směřují jinam: „Chtěli bychom modely ještě víc rozhýbat. Například právě modely z Lego Techniku.“

Dvoumetrová Empire State Building

Kromě Čechů, kteří se sem vypraví nejčastěji přes víkendy, sem chodí z cizinců nejvíc Rusové nebo Angličani. Všudypřítomným japonským turistům se ale do muzea moc nechce, protože se zde platí vstupné, má svoje zkušenosti Vokolek. Otevřeno mají přitom každý den od deseti do dvaceti hodin. Všechno skutečně pochází z krabic a postavilo se podle plánku. Sběratel Miloš Křeček si dovážel lego ze svých cest, takže se tady objevují modely z Německa, Dánska nebo Kuby. Ze zahraničí si dovezl i největší sériovou stavebnici indického Tádž Mahalu o 5922 kostičkách nebo sochy Svobody, která se nikdy nedostala na evropský trh.

Posledním velkým přírůstkem je dvoumetrová Empire State Building, která se jako jediná z exponátů nedá nikde koupit. Sběratel ji sám postavil. Okolo čtyřicítky stavebnic pochází z limitovaných sérií, jichž se vyrobilo jen 10 tis. kusů. Děti si můžou zkrátit chvilku ve dvou hracích koutcích s legem a duplem. Součástí muzea je taky obchod s legem, který se pyšní tím, že 2/3 svého zboží vozí z ciziny a vynahrazuje tak českým zájemcům omezenost zdejší normální nabídky. Koupit se dají i náhradní díly.

Reklama

Související témata:

Související články

V sobotu startuje nová televize pro muže Fanda

Tuto sobotu 14. července od 16 hodin se v televizním světě objeví nová stanice Fanda, určená zejména mužům. Jde již o pátý kanál - po Nově, Nově Cinemě, Nově...

Výběr článků

Načítám