Hlavní obsah

V Mikulově otevřeli Víno napříč staletími, výstava vás zavede k římským obchodníkům

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavítat do doby starého Egypta, projít se románským sklepem, gotickou kaplí a nakouknout do barokního divadla nebo bloudit v renesančním labyrintu, to lze na zámku v Mikulově na Břeclavsku. Všechna tato místa mají společného jmenovatele – víno. Výstavu Víno napříč staletími zde otevřeli v pátek, jde o největší vinařskou expozici v Česku.

Foto: Václav Šálek

Repliku kamenného náhrobku římského obchodníka s vínem vyřezal jihočeský řezbář Jakub Doubrava. Originál je v německém Trevíru, založeném Římany (výřez).

Článek

„Jen za první hodinu přišla stovka lidí, děcka byla u vytržení,“ sdělil Právu Bohumil Vurm, který expozici vytvořil se Zuzanou Foffovou.

Návštěvník může využít filmové projekce, může se také posadit na bicykl a šlapat, přičemž na obrazovce vidí zvolenou vinařskou oblast, ať na jižní Moravě, nebo ve středních Čechách.

18 miliónů let starý otisk révy teutonské

Zážitek umocňují nově zrekonstruované barokní konírny, které v kombinaci s citlivým nasvícením a s komponovanou dobovou hudbou dostaly zcela nový rozměr. Jedním z unikátů je asi 18 miliónů let starý otisk révy teutonské zapůjčený z Národního muzea v Praze.

Foto: Václav Šálek

Repliku kamenného náhrobku římského obchodníka s vínem vyřezal jihočeský řezbář Jakub Doubrava. Originál je v německém Trevíru, založeném Římany.

V mikulovském zámku mají zpřístupněnou rovněž starší stálou výstavu – Tradiční vinařství na Moravě. A k ní nabízejí ve sklepení bohatě zdobený renesanční obří sud na víno z roku 1643. Je největším vinným sudem na víno v Česku a osmým v Evropě, s objemem 101 400 litrů, váží 26,1 tuny.

Podrobnější informace o muzeu najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám