Hlavní obsah

Tipy na víkend: Slet chroustů, Keltský kruh, festival her či dobývání sklepů

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

O víkendu se můžete vydat do Budyně nad Ohří na hudební festival Keltský kruh, či na Slet chroustů - slet příznivců motorového paraglidingu. V Pardubicích se o víkendu koná festival šachů a her. Na Moravě patří víkend tradičně vinařským akcím, jako je Dobývání dobšických sklepů v rámci Hudebního festivalu Znojmo. Hrady opět připravily nevšední prohlídky s princeznou, šermíři, rytíři i Petrem Vokem.

Foto: Archiv organizátorů akce Dobývání dobšických sklepů

Dobývání dobšických sklepů

Článek
Praha

Francouzské trhy

Na Kampě můžete vkročit do tradičního Francouzského trhu Le Marché du 14 Juillet, který oslaví francouzský národní svátek. Otevře jej ve čtvrtek v 11,30 hodin francouzský velvyslanec. Návštěvníci si budou moct nakoupit a ochutnávat u 23 stánků s tradičními francouzskými výrobky. Trh bude zpříjemňovat každý den živá hudba, a to od 14 hodin.

Na oslavu francouzského národního svátku budou v pátek a sobotu připraveny večerní koncerty až do 22 hodin a francouzská tancovačka.

Trh na Kampě potrvá do neděle.

Beachvolejbalový turnaj

V neděli můžete poměřit síly v beachvolejbalovém turnaji.  Ve Freestyle Parku Modřany startuje Husky Beach Session v 10 hodin. Zájemci o účast na turnaji se mohou registrovat na info@bestadventure.cz

Pro hráče bude připraveno občerstvení zdarma a první dva nejlepší týmy se podělí o cennou výhru v hodnotě 10 000 Kč na nákup sportovního zboží. Fanoušci si budou moct od 13 hodin užívat doprovodného programu, který zahrnuje soutěž, výstavu stanů. DJsety, míchané nápoje a after party.

Burlesque night

Tak trochu jiný večer můžete vyzkoušet tuto sobotu v doutníkovém Mánesově baru. Od 22 hodiny se hosté ocitnou v letním proudu hudby, parodie, lehké erotiky, krásných a elegantních žen v kostýmech, které „nikdy neodhalí vše“. Cena vstupenky v předprodeji je 290 Kč, na místě ji mohou hosté zakoupit za 350 Kč.

Středočeský kraj

Zbraně, obrazy, zkameněliny i příjemný chládek v berounských muzeích

O víkendu se můžete vydat do královského města Beroun, které se nachází jen několik kilometrů od Prahy. Můžete se podívat na výběr zajímavých městských pamětihodností a výstav, které jistě stojí za zhlédnutí na Berounsku. Za zmínku stojí zbraně, zkameněliny, obrazy, ale i příjemný chládek, který nabízí berounská muzea (celý článek).

Výroba piva je i lákavá turistická atrakce

Nevšední výlet si mohou naplánovat turisté po středních Čechách. V parném létě je možné schovat se před slunečními paprsky do chladných pivovarských sklepů. Trasy s novinkami nabízejí dva největší středočeské pivovary – ten v Krušovicích i ve Velkých Popovicích (celý článek).

Na Konopišti otevřeli novou stezku

Novou naučnou stezku s názvem Pod stromy otevřely Lesy ČR v konopišťském zámeckém parku. Na dva a půl kilometru dlouhé trase vedoucí kolem zámku se lidé na ilustrovaných obrazových tabulích seznámí s celkem jedenácti stromy, které rostou nejen v samotném parku, ale také v okolních lesích (celý článek).

Zajatý Přemysl si nejspíš polohu hradu Týřov nevychutnal, turisté ano

Stojí na skále vysoko nad hladinou Berounky. Kdysi sledoval, jestli se neblíží nebezpečí, dnes už jen s porozuměním pozoruje vodáky a návštěvníky, kteří se vydali k němu do kopce nad místem, kde se do řeky vlévají čisté vody Úpořského potoka. Řeč je o hradu Týřov (celý článek).

Jihočeský kraj

Na Landštejně s krajtou kolem krku

Není to úlet z přehřátí. Na jednu z nejvýznamnějších hradních památek evropského významu můžete jít kvůli architektuře, ale také zda dobrodružstvím. Můžete se na Landštejně na Jindřichohradecku nechat zavěsit kolem krku krajtu mřížkovanou (celý článek).

Tábor láká nejen historií, ale i do tajemného podzemí

K proslulým českým dějinám patří husitství a s ním je bezprostředně spojeno město Tábor. Obyvatelé jsou pyšní na svou historii a dovedou ji příjemně propojit se současností. (celý článek).

Na lipenské stezce v korunách stromů máte krásný výhled

Fantastický výhled na Šumavu, didaktické interaktivní zastávky, adrenalinové sekce pro děti a nejdelší suchý tobogán v České republice si v úterý užívali první návštěvníci Stezky korunami stromů v Lipně nad Vltavou. Za dobrého počasí jsou vidět i vrcholky Alp (celý článek).

V újezdu v Boleticích se otevírá turistům nová trasa a rozhledna

Turisté mohou od soboty nově využívat další část prostoru vojenského újezdu Boletice na Českokrumlovsku a rozhlednu na Knížecím stolci. Nová trasa pro cyklisty i pěší měří 18 kilometrů a zatím bude otevřena jen o víkendech.

Podle přednosty újezdu Karla Trněného zatím není možné od pondělí do pátku po trasách chodit. Vojáci stále v této části cvičí. Turisté se stále musejí v prostoru pohybovat pouze po vyznačených trasách.

Rozhledna na Knížecím stolci nabízí turistům výjimečný pohled na okolní přírodu a lesy. S novou trasou mohou turisté v Boleticích využívat zhruba 60 kilometrů cest pro pěší a přibližně 80 kilometrů pro cyklisty.

Plzeňský kraj

Kanonáda aneb Historický den na Červeném Poříčí

Do třicetileté války můžete vstoupit v sobotu na zámku Červené Poříčí. Těžký život mušketýrů představí skupina Modrý regiment. Od 9:00 do 16:00 můžete zakusit útrapy oddílů mušketýrů a pikenýrů na bitevním poli. Ve vojenském táboře uvidíte výcvik, kterým musel projít každý z mušketýrů v dobách, kdy Českou zemí otřásala třicetiletá válka. S mušketýry můžete prožít celý den, přiblížit se jejich osudům a stát se svědky života v dobách minulých. Více najdete zde.

Nebílovské divadelní léto

Na zámku Nebílovy pokračuje Nebílovské divadelní léto. V sobotu začíná ve 20:30 představení Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse Výprodej. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Indiánské léto

Máte doma malé indiány? Pak je vezměte v sobotu na Indiánské léto do Ostrova na Karlovarsku. U Penzionu Větrný vrch se sejdou nejen šamani, ale bude se také bubnovat, jezdit na koních, ponících a možná nakouknete také do týpí.

Ústecký kraj

Keltský kruh 2012

V Budyni nad Ohří se v pátek rozhoří keltské ohně. Od 19 hodin tu začíná festival Keltský kruh. Na programu jsou hudební kapely Ambiem, Avalon, Ceol Tire a Rhiannon. Sobotní program začíná ve 14 hodin. Návštěvníci kromě ohňové show uvidí ukázky irských tanců, žonglování, historický šerm a mnoho dalšího.

V Království u Šluknova již po 29. zaduní kopyta

Jako každý rok se i letos, tentokrát v sobotu od 13.00 hodin na ranči K v Království u Šluknova koná tradiční rodeo. Diváci shlédnou odpoledne plné rodeových disciplín, jako jsou Barely, Tyče, Trail a další. Soutěžní disciplíny budou proloženy zábavným doprovodným programem. Akce bude s mezinárodní účastí. Pro návštěvníky je připraveno bohaté občerstvení, prodejní stánky a atrakce pro děti.

Liberecký kraj

Šermířské rozvernosti

Na zřícenině Bezděz se během víkendu můžete pobavit nad šermířskými rozvernostmi SSŠ a divadla Bibus Spiritus. Vystoupení se konají vždy v 11, 12:30, 14 a v 15:30 hodin. V purkrabském paláci budou po celý červenec vystaveny malířské výtvory z jarní soutěže pro děti a mládež "Namaluj hrad Bezděz". Více najdete zde.

Prohlídky s princeznou

Po celý červenec probíhají na zámku Sychrov prohlídky pro nejmenší. Trasa D trvá půlhodiny, navíc návštěvníky provází samotná princezna. Zájemci se podívají do nejhezčích pokojů zámku ve východním křídle (dámské apartmá, knihovna, velká jídelna) a poslechnou si, co ve které místnosti princezny dělávaly. Půlhodinová prohlídka probíhá spíše formou povídání princezny s dětmi. Pohádkové prohlídky probíhají během klasické otevírací doby. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Pohádkové Staré Hrady u Jičína zvou na výpravy do středověku

Každou sobotu v červenci a srpnu od 10 do 18 hodin se návštěvníci pohádkových Starých Hradů u Jičína vrátí do středověku. Uvidí souboje rytířů o čest a slávu, tradiční řemesla, tržiště i ochutnají dobové pokrmy (celý článek).

Loutkový festival Matěje Kopeckého na Potštejně

V zámeckém parku Potštejn u Rychnova nad Kněžnou proběhne v sobotu Loutkový festival Matěje Kopeckého. Od 10 hodin mohou návštěvníci zhlédnout deset divadelních představení. Nebude chybět dětský koutek a výtvarná dílna. Více najdete zde.

Pohádkové pátky 

V pátek se vydejte na nádvoří Pelclova divadla v Rychnově nad Kněžnou. Od 17 hodin se tu koná Pohádkový pátek, pro děti je připraveno představení Kašpárek a princezna. Pohádkové pátky tu budou probíhat až do 24. srpna.

Pardubický kraj

Festival šachů a her čeká 5000 účastníků z 50 zemí 

Na pardubickém mezinárodním festivalu šachu a her Czech Open organizátoři očekávají až 5000 účastníků z 50 zemí světa. Hrát se nebudou pouze šachy, ale také poker, dáma, mariáš, scrabble a další hry. Festival začne ve čtvrtek a potrvá do 29. července.

Do turnaje se zapojí přihlášení hráči, ale tradičně také veřejnost. Připravené jsou různé turnaje nejen v šachu, ale také v luštění křížovek, sudoku nebo kakuro. Diváci se seznámí také s hrami, které jsou v České republice netradiční. Je to například hra Toguz kumalak, která je na Czech Open novinkou. Konat se bude také prezentace hry Carrom. Ta se hraje na speciálních stolech s kameny podobnými těm ze hry dáma. Hráči je prsty posílají po stolech a snaží se trefit do určitých míst podobně jako při kulečníku.

Festival se s výjimkou pokerového turnaje koná v pardubické ČEZ aréně, poker se potom bude hrát v Afi paláci. Vstup je zdarma. Kompletní program najdete zde.

Slet chroustů

Od pátku do neděle proběhne na polním letišti Červený Potok u městečka Králíky tradiční Slet chroustů - slet příznivců motorového paraglidingu. Letošní ročník se ponese v antickém duchu starých olympijských her, proto organizátoři doporučují kostýmy v podobě tuniky. Více najdete zde.

Vysočina

Jarmark v Telči

V sobotu se v Telči koná tradiční jarmark. Řemeslné trhy doprovodí kulturní program. Od 18 do 22 hodin se můžete těšit na Jazzový mázhaus, zahraje například Dixieland Jazz Band Telč a Irena Nosková s doprovodnou kapelou v mázhausu Základní umělecké školy.

Jihomoravský kraj

Macocha a Punkevní jeskyně zvou za zážitky do Moravského krasu

O víkendu se můžete vydat za přírodními památkami Moravského krasu. Navštívit můžete i pověstnou Macochu (celý článek).

Hudba Znojmo

V pátek začíná festival Hudba Znojmo. Letošní ročník věnovali organizátoři francouzskému skladateli Jeanu Baptistovi Lully. Na akcích se snoubí hudba s vínem v kombinaci s jedinečnými prostory historického města. Festival se koná již po osmé, potrvá do 27. července. Patronem je houslový virtuos a milovník dobrého vína Pavel Šporcl. Více najdete zde.

Foto: Archiv Hudebního festivalu Znojmo

V rámci znojemského festivalu se můžete v sobotu těšit na Dobývání dobšických sklepů. Otevřené sklepy a degustaci vín doprovodí ukázka napoleonských bitev přímo ve sklepních uličkách jako připomínka napoleonských bitev.

Olomoucký kraj

Hrad Helfštýn se vrátí do doby renesance, přijede i Petr Vok

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se tuto sobotu vrátí do období renesance. Prostory hradu zaplní během tradičního hradního bálu stovka dvořanů v historických kostýmech. Za brány hradu zavítají i jeho bývalí majitelé - dávný šlechtic Petr Vok z Rožmberka a Kateřina z Ludanic. Letošní 20. ročník bálu pojala správa hradu jako celodenní maškarní rej. Zapojit se mohou i návštěvníci hradu.

Na hradě nebude během bálu chybět například přehlídka palných zbraní, ukázka jízdních dovedností na koních, připravena bude i mučírna. Do prostor hradu se budou moci návštěvníci vydat i večer během speciální prohlídky. Bál vyvrcholí večer kostýmovaným průvodem. Za hlasitého dunění bubnů jeho účastníky doprovodí vlajkonoši a zbrojnoši. Kvůli navození tehdejší atmosféry se správa hradu už před časem pustila i do pořizování vlastních historických kostýmů z dob pozdní renesance.

Zlínský kraj

Noční hrad Malenovice představí své obyvatele

Když se setmí, všechno vypadá jinak - návštěvníci zlínského hradu v Malenovicích se o tom mohou přesvědčit v sobotu 14. července. Potemnělé středověké zdi nádvoří ozáří ohňoví žongléři a rozezní zvuky bubnů a zbraně šermířů. Hradní sály zaplní krásné tanečnice i šlechta (celý článek).

Sjezdovku Razula o víkendu ovládnou závodníci na kolech

O víkendu se ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích pojede Český pohár ve sjezdu horských kol Remoex Downhill MTB CUP 2012. Závodní trať je dlouhá 1300 metrů, závodníci na ní překonají převýšení 210 metrů. Zčásti vede po sjezdovce, částečně smrkovým lesem. Má velmi zajímavé pasáže se skoky, schody či klopenkami. Mezi nejatraktivnější místa na trati patří finálový padák do cíle, kde závodníci letí vzduchem až deset metrů. Dosahují rychlosti až 60 kilometrů za hodinu.

Moravskoslezský kraj

Kavárna potmě, kde obsluhují nevidomí, vyrazí po republice

Vychutnat si kávu v naprosté tmě a vcítit se na chvíli do situace nevidomých budou moci poprvé také zájemci v regionech. Kavárna potmě s nevidící obsluhou, která dosud stávala jen v Praze, vyrazí v pátek na cestu po republice. Pořadatelé ji umístili do speciálně upraveného a zatemněného autobusu, který dnes v Praze slavnostně pokřtili. Každý, kdo netradiční kavárenský podnik navštíví, přispěje stokorunou do sbírky Světluška na pomoc lidem se zrakovým handicapem.

První zastávka bude od 13. do 15. července v Ostravě. Autobus pak dorazí i do Uherského Hradiště, pražské zoo či Brna. Svou cestu ukončí začátkem října v Písku. Podrobné informace jsou zde.

Hrad Sovinec budou opět dobývat dánská vojska

Středověký hrad Sovinec na Bruntálsku budou o víkendu po staletích opět dobývat dánská vojska z dob třicetileté války. V pozicích útočníků a obránců dnes státem chráněné památky se představí asi 40 členů historických skupin. Jejich bitva se uskuteční při akci s názvem Za čest krále.

Bitva se uskuteční v sobotu i neděli ve 12:30. Návštěvníci Sovince si budou moci o víkendu prohlédnout také ukázky života v obléhaném hradě a vyzkoušet si základní dobovou výstroj a výzbroj. Na své si však na hradě přijdou i lidé, kteří se nezajímají o historickou vojenskou techniku. Budou si moci prohlédnout například práci lidových řemeslníků a pobavit se při vystoupeních kejklířů a komediantů.

O víkendu vypukne Lesní slavnost Lapků z Drakova

Velkolepá Lesní slavnost Lapků z Drakova se uskuteční v sobotu 14. a v neděli 15. července. Lidé budou vandrovat po stopách lapků z Drakova údolím řeky Černé Opavy v Jeseníkách. Drakov se nachází poblíž Vrbna pod Pradědem na Bruntálsku. Tradiční akci pořádá spolek Přátelé Vrbenska. (celý článek).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám