Hlavní obsah

Tipy na víkend: Výstava Čtyřlístku, masopusty a Chodský bál

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se koná řada masopustů, ale také Chodský bál v Domažlicích, Sportovní ples v Dlouhoňovicích, Šibřinky v Olomouci-Lošově a mnoho dalšího. V Praze se otevřela interaktivní výstava Čtyřlístku, na Karlštejn se vrátil poklad a v Průhonicích se v sobotu konají prohlídky věnované stromům.

Foto: Archiv výstavy

Na výstavě Čtyřlístku si návštěvníci prohlédnou Myšpulínovu laboratoř, Fifinčin jahodový bar, Pinďův strašidelný hrad a Bobíkovu posilovnu.

Článek
Praha

Velká výstava představí nejstarší stromy Prahy

Již od soboty 3. března je ve výstavním sále Botanické zahrady v Praze-Troji k vidění zajímavá expozice poodhalující historii pražských památných stromů. Návštěvníci nasbírají mnoho tipů na nevšední procházky za velikány metropole. (celý článek)

Čtyřlístková interaktivní výstava

Až do 18. března se můžete vydat na interaktivní výstavu Čtyřlístku, kde o víkendech narazíte na Myšpulína, Fifinku, Pinďu i Bobíka. V nákupním centru Eden si návštěvníci prohlédnou Myšpulínovu laboratoř, Fifinčin jahodový bar, Pinďův strašidelný hrad a Bobíkovu posilovnu. Na panelech je připravena historie postaviček z Třeskoprsk. Vstup je zdarma.

Výstava scifi, exorcismu, magického realismu

Na Chodovské tvrzi se otevřela výstava objektů a maleb Marie Hladíkové a Anderse Gronliena Obejdi třikrát horu a noc bude tvá. Anders Grønlien (1979) vytváří instalace na hranici sci-fi, exorcismu, magického realismu. Rád vzbuzuje pocit "kosmického" zážitku.

Marie Hladíková (1978) je zástupcem pohádkářek, které mísí magii a lásku s ohněm a krví. Její příběhy jsou intimní, ale o to drsnější. V pátek 16. 3. 2012 bude výstava s komentovanou prohlídkou spojena i s koncertem Rouilleux. Výstava trvá do 8. dubna 2012.

Středočeský kraj

Karlštejnský poklad a lebka draka se opět setkávají s návštěvníky

Na čtyřicet cenných exponátů tzv. Karlštejnského pokladu se od 1. března vrací na hrad Karlštejn a návštěvníci si jej budou moci prohlédnout v rámci I. prohlídkové trasy v Mariánské věži. (celý článek)

Komentovaná procházka v Průhonickém parku

V sobotu se jděte podívat do Průhonického parku. Odborný průvodce se zaměří na významné dřeviny a nevynechá ani historii parku. Dozvíte se tak více o první výsadbě v České republice a další zajímavosti z biologie dřevin. Vzhledem k předjarnímu období se bude procházka týkat jehličnanů: jedlí, jedlovců, modřínů, sekvojí, smrků, tisů a mnoha dalších. V parku již kvetou žluté či purpurové vilíny i rozvíjející se jehnědy lísek a olší. Sraz je v 10 a 14 hodin u Návštěvnického centra.

Ve stejný den začíná v Návštěvnickém centru výstava fotografií a kreseb Petra Horáčka nazvaná Stromy. Zájemci si mohou prohlédnout fotografie významných jedinců dřevin v parcích a zahradách a ilustrační grafiky jehličnanů. Výstava bude doplněna ukázkami ze sbírky šišek Botanického ústavu AV ČR.

Jihočeský kraj

Barevná fotografie jako symbol moderní doby na výstavě v Táboře

Husitské muzeum v Táboře prezentuje do 6. května kolekci raných barevných fotografií, nazvanou Jak svět dostal barvy. Jedná se o první výstavu tohoto druhu v České republice. Americký sběratel Mark Jacobs zapůjčil šedesát reprodukcí, vytvořených metodou tzv. autochromu, techniky využívající skleněné desky polité zvláštní citlivou emulzí. (celý článek)

Otevřený krajský přebor ve snowboardingu

V sobotu se v lyžařském areálu na Zadově pojede otevřený krajský přebor ve snowboardingu ve slope stylu a Big Air. Na sjezdovce Kobyla začíná prezentace závodníků v 9:30 hodin, samotná kvalifikace pak v 10:45 hodin. Vyhlášení výsledků bude v 15 hodin. Závazné přihlášky přijímají do 9. března 2012 na mail Josef.Bejcek@seznam.cz nebo je možné přihlásit se na místě do konce prezentace, což je do 10:30 hodin. Startovné pro členy SK Snovriders Vimperk a Svazu lyžařů zdarma, děti za 50 Kč, juniorská a dospělá kategorie za 100 Kč.

Plzeňský kraj

Chodský bál

V sobotu se v Domažlicích koná 14. ročník Chodského bálu. Ples začíná ve 20 hodin v MKS Domažlice. Návštěvníci se mohou těšit na Folklorní soubor ZUŠ Domažlice, mužský pěvecký sbor Haltravan z Klenčí, Chodský sbor Mrákov, ženský pěvecký sbor Canzonetta, Domažlickou dudáckou muziku, Národopisný soubor Postřekov. K tanci bude hrát dechová hudba Hájenka pod vedením Miroslava Palečka. Večerem bude provázet Josef Kuneš. Účast v krojích vítána.

Tajemná a záhadná místa Šumavy – kostel sv. Mikuláše

Gotická trojlodní bazilika sv. Mikuláše v Kašperských Horách stojí na místě původního osídlení a je opředena řadou pověstí, které dodávají této lokalitě na strašidelnosti a tajemnosti. (celý článek)

Karlovarský kraj

Štafetový závod

Spolek zimních sportů oslaví 104 let štafetovým závodem krušnohorských měst, obcí a spolků v rámci festivalu zimních sportů v areálu technických služeb Abertamy. Program začíná v 10 hodin, závody dětí startují v 11 hodin, dospělí se utkají ve 13 hodin. Na afterparty se vydejte k Lišákovi v Doupěti, kde od 15 hodin bude hrát Forte Band J. P. Š. Mezi 21. až 2. hodinou ranní se můžete těšit na disco party DJ Vlasty. Další podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Masopust a maškarní ples v Račiněvsi 

V sobotu vyrazí od sokolovny v Račiněvsi průvod masek ve 14 hodin. Večer se na maškarním plese budou vyhlašovat nejlepší masky, losovat tombola i tančit na písničky kapely Formát. Akce začíná ve 20 hodin, vstupné vychází na 100 korun, s maskou pak jen za 50 korun.

Pro děti je připraven maškarní bál od 14:30 v místní sokolovně. Mohou se těšit na soutěže, hry, hudbu a občerstvení.

Liberecký kraj

Masopust ve stylu brazilské salsy

Ve velkém stylu pojali masopust v Novém Boru, masky se budou letos vlnit v rytmu brazilských rytmů. Sraz je v 13:30 hodin před kinem, kde bude zahájen masopustní průvod. Od 14 hodin vystoupí na náměstí Míru Tam Tam Batucada, DTK Boráček, Vagabundus Colective, Mažoretky, Nopoď a další. Samozřejmostí je i masopustní občerstvení. Milovníci lyží se mohou pokochat lyžařskými závody ve Ski Polevsko, jež začínají v 15 hodin.

Královéhradecký kraj

Děti mají v březnu vstup zdarma na zámek Dětenice

Celý březen mají děti do 12 let vstup zdarma na zámek Dětenice. V sobotu se můžete s dětmi zajít podívat na strašidla, která vylézají ze svých koutů od 10 do 17 hodin. Skupinky provází čarodějnice a možná potkáte i upíra, který vás pozve na krvavou hostinu.

V neděli se na zámku v 11 hodin probudí krásná Šípková Růženka, která bude vyprávět svůj příběh, a děti ji pomohou hádat, jak všechno dopadne. Růženku v dětenických komnatách potkáte v každou celou hodinu, a to až do 16 hodin. Pokud nestihnete tento týden dojet na zámek, strašidla s Šípkovou Růženkou tam potkáte každý víkend.

Pardubický kraj

Sportovní ples

V pátek se v Dlouhoňovicích koná první ročník sportovního plesu. Akce se koná od 20 hodin ve zdejším kulturním domě. Připraveno je občerstvení, soutěže o ceny a hudební projekce skupiny Brillant Band.

Magické vláčky - pohádka o mašinkách

Až do 25. března probíhá v sále kulturního centra v České Třebové výstava pro všechny milovníky vlaků, vláčků a kolejí. Otevírací doba je denně: 9 - 12 hod. a 13 - 17 hodin. Vstupné je dobrovolné. Více najdete zde.

Vysočina

Sochy pro Jihlavu

Na radnici si může veřejnost prohlédnout návrhy na sochy od předních českých umělců, které by se v budoucnu mohly objevit v centru Jihlavy. Navržená díla by měla mít vztah k městu, ke konkrétnímu místu, k historii. Vítaný je vtip, nadsázka a praktické využití objektů. Navržená díla si můžete prohlédnout až do 25. března.

Do Mexika za přírodou a lidmi

V neděli v muzeu Vysočiny končí výstava, která vás přenese do mexického vnitrozemí. Pod názvem Do Mexika za přírodou a lidmi si návštěvníci mohou prohlédnout více jak sto fotografií s doprovodným textem, živé kaktusy a další. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Mikulov předběhne turistickou sezónu

Víno, cimbálovou muziku, výstavu obrazů, prohlídku Dietrichsteinské hrobky a procházku městem se svařákem nabídne druhá březnová sobota v Mikulově. (celý článek)

Brněnská hvězdárna a planetárium vyprávějí příběh sluneční soustavy

Brněnská hvězdárna a planetárium vždy dokázaly svým programem upoutat návštěvníky různého věku. Od své nedávné rekonstrukce jim může nabídnout ještě víc. Jedním z jejich posledních pořadů je Příběh sluneční soustavy. V sobotu začíná pořad v 15, 17 a 19 hodin. (celý článek)

Velká bitva na brněnském výstavišti

V sobotu ve 13 hodin zahájí modeláři na brněnském výstavišti velkou leteckou a tankovou bitvu o Midway. Ojedinělá akce se uskuteční v rámci doprovodného programu veletrhu ProDítě, který potrvá od čtvrtka do neděle. Přihlížející se mohou těšit na třicet obřích modelů válečné obrněné techniky, tanků či letadel v měřítku 1:6 a 1:16. Boje můžete sledovat v areálu brněnského výstaviště, na volné ploše u pavilonu V.

Souběžně probíhá na brněnském výstavišti také veletrh hraček ITEA, takže děti se mají rozhodně na co těšit. Rodiče pod jednou střechou najdou úplně všechno, co pro své ratolesti chtějí a potřebují: od kočárků přes autosedačky a oblečení až po dětskou kosmetiku nebo výživu.

Vstupenka za 160 korun platí nejen pro veletrhy ProDítě a ITEA, ale také pro veletrhy Rybaření a Peníze, které v tu dobu na výstavišti probíhají. Dokonce na ni můžete navštívit i doprovodný program Motosalonu v pavilonu Z. A když se předem registrujete na webu, vyjde vás vstupenka ještě o 30 korun levněji.

Motorkářskou sezónu otevírá brněnský Motosalon

Od čtvrtka bude brněnské výstaviště po celé čtyři dny patřit milovníkům motocyklů – pro veřejnost zde začíná největší tuzemská motocyklová výstava Motosalon 2012. Letos se v Brně bude prezentovat na sto vystavovatelů a pořadatelé očekávají přibližně 45 tisíc návštěvníků. Motosalon 2012 se opět koná pod patronací motocyklové sekce Svazu dovozců automobilů.

Velkou pozornost určitě vzbudí závodní motorka Ducati Desmosedici GP12, s níž startuje v královské kubatuře MotoGP závodník Karel Abraham a která bude na veřejnosti vystavena vůbec poprvé. Mezi velké taháky doprovodného programu je kaskadérská show pětice kaskadérů na motocyklech, skútrech i čtyřkolkách, jejímž vrcholem je tzv. „globus smrti“. Zájemci si na výstavišti budou moci bezplatně vyzkoušet jízdu na elektroskútrech a od jedenáctinásobného mistra ČR v trialu, Miroslava Lisého, se dozví, jak snížit v co nejvyšší míře riziko dopravní nehody. Základní vstupné činí 180 Kč, snížené vstupné po registraci na webu 150 Kč. Více najdete zde.

Ochutnávka znovínských vín v klášteře

V pátek a v sobotu můžete ochutnávat znovínská ročníková vína pozdních sběrů, výběrů, ledových vín a úspěšných vín na tuzemských i světových výstavách. Loucký klášter ve Znojmě se veřejnosti otevírá v pátek od 16 do 21 hodin, v sobotu pak od 14 do 21 hodin. Oba podvečery zpříjemní cimbálová muzika. V pátek hraje a zpívá cimbálová muzika Šmytec, v sobotu Slovácko s Jožkou Šmukařem. Vstup na ochutnávku a katalog zdarma.

Maškarní večer

V sobotu pořádají lyžaři z Němčiček taneční maškarní večer. Mezi hlavní témata bude kromě lyžování patřit víno, hudba, zábava a tombola. Akce začíná v kulturním domě v Němčičkách v 19 hodin. Návštěvníci se mohou těšit i na předtančení. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Karneval pro děti a Šibřinky pro dospělé

V neděle od 9 do 12 hodin se v kulturním domě v Olomouci-Lošově koná karneval pro děti. Z Olomouce se na místo dostanete autobusem č. 11. Děti se mohou těšit na zumbu, malování na obličej, diskotéku, limonády, indiánky, oplatky a párek v rohlíku. Vstupné je dobrovolné.

Sobotní večer bude patřit dospělým. V kulturním domě v Olomouci-Lošově začínají Šibřinky ve 20 hodin. Večer bude hrát skupina L.I.F. Vstupné činí 70 korun, pokud přijdete s maskou do 21 hodin, zaplatíte 20 korun. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Ve Velkých Karlovicích můžete lyžovat, koupat se i krmit ovce

Velké Karlovice, jedna z nejdelších obcí v České republice, která leží na Vsetínsku u hranice se Slovenskem, patří k nejoblíbenějším lyžařským střediskům na Moravě. Najdete tu hned několik skiareálů a sjezdovek, mnohé další leží do dvaceti minut cesty autem. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Ibisi skalní staví hnízda

Udělejte si o víkendu procházku do zoologické zahrady. V zoo Ostrava se vzácní ibisi skalní pustili do námluv a stavění hnízd. Před několika dny je přesunuli ze zimoviště do prostorné voliéry v návštěvnické části areálu. Do postavených hnízd snesou samičky dvě až čtyři vejce v nejbližších dnech, na vysedávání se budou střídat se svým partnerem. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám