Hlavní obsah

Ve Velkých Karlovicích můžete lyžovat, koupat se i krmit ovce

Novinky, Martina Žáčková

Velké Karlovice, jedna z nejdelších obcí v České republice, která leží na Vsetínsku u hranice se Slovenskem, patří k nejoblíbenějším lyžařským střediskům na Moravě. Najdete tu hned několik skiareálů a sjezdovek, mnohé další leží do dvaceti minut cesty autem.

Foto: Leona Brázdilová

Ve Velkých Karlovicích najdete desítky kilometrů upravených běžkařských tras.

Článek

Přičteme-li desítky kilometrů upravovaných běžeckých tras, relaxační centra pro odpočinek po celém dni na sněhu, nový areál termálních bazénů Wellness Horal nebo blízký skanzen v Rožnově pod Radhoštěm, není divu, že do Velkých Karlovic míří v zimě stále více návštěvníků. Skiareál Razula je součástí Resortu Valachy, který se nachází v údolí Léskové.

Foto: Leona Brázdilová

Ve Velkých Karlovicích najdete desítky kilometrů upravených běžkařských tras.

Tvoří ho navíc hotely Lanterna, Horal a Galik. Vše je navzájem propojeno, takže když se tu na pár dnů ubytujete, můžete využívat služby na více místech a mnohé máte v ceně. Navíc s sebou ani nemusíte vozit peněženku – útratu „načítáte“ na čipové hodinky.

Ze sjezdovky do bazénu

Ve Skiareálu Razula si dobře zalyžují začátečníci i ti zkušení. Tvoří ho čtyři sjezdovky, přičemž ta hlavní – Razula – je dlouhá kilometr a má 210 metrů převýšení. Je orientovaná na sever, takže tu sníh taje jako poslední v okolí.

Pro rodiny s dětmi a začátečníky je jako stvořená sjezdovka Horal. Při délce 350 metrů má převýšení 45 metrů, což je ideální pro bezpečnou výuku lyžování a snowboardingu. Nechybí ani oplocený dětský park a výuka lyžování v Tygří školce.

Foto: Leona Brázdilová

Ze sjezdovky do teplé termální vody v bazénech Wellness Horal. Co může být příjemnějšího.

Když děti lyžování omrzí, mohou si zařádit na snowtubingu. Díky poloze vedle hotelu Horal se dá ze sjezdovky rovnou zaplout do teplé vody termálních bazénů Wellness Horal, které jsou příjemným kompromisem mezi obvykle miniaturními hotelovými bazénky a rušným aquaparkem.

V prosklené hale je plavecký bazén dlouhý 20 metrů, stejně velký relaxační bazén s jeskyní, divokou řekou, tryskami, masážními lavicemi a dalšími atrakcemi a na balkóně nad nimi najdete malý bazének pro děti s vodním hřibem.

Relaxační a dětský bazén jsou vyhřívány na 36 °C, což je tak příjemná teplota, že se v zimě nechce vylézt ven a děti mohou řádit v divoké řece klidně i dvě hodiny, aniž by začaly drkotat zuby.

Skipas do tří areálů

Bazény jsou přístupné široké veřejnosti. Ve všední dny tu můžete využít akci „Lyžuj a plav“ – k vybraným typům skipasů Razula platí hodinový vstup zdarma. Ještě víc se ale vyplatí být ubytovaným hostem. Ten má (dle druhu ubytování) vstup do bazénů zdarma nebo za polovic, stejně jako pobyt v sousedním saunovém světě.

Až do konce dubna mají také děti do 12 let v rámci lyžařských pobytů ubytování zdarma a v ceně je i skipas nejen na Razulu, ale i do blízkých areálů Kohútka a Bílá. Ty díky sedačkovým lanovkám patří k nejlepším v Beskydech.

Foto: Martina Žáčková

S dětmi se tu dá příjemně prožít čas nejen na lyžích a v bazénu. V hotelech jsou dětské koutky, bowling, squash, samozřejmostí jsou dětská jídla a v zimě se několikrát týdně konají animační programy pro dospělé, ale i pro děti. Než si tedy potomci s animátorkami zahrají hry nebo si něco vyrobí, můžete si užít další vymoženosti resortu – zajít si do fitness centra, na lekci zumby nebo jiného cvičení s instruktorkou, na masáž s rodilou Thajkou, do sauny nebo třeba na saunový ceremoniál.

Další možnosti skýtá i širší okolí. Blízko hotelu Horal je salaš se stádem „hotelových“ ovcí. Stačí přinést tvrdý chleba a ovečky se rády nechají nakrmit a pohladit.

Můžete také vzít děti na výlet na sněžnicích, které nově rozšířily nabídku půjčovny u sjezdovky Razula. I v zimě je přístupná blízká rozhledna Súkenická u stejnojmenného hotelu. Poblíž jsou další skiareály - Kyčerka, Machůzky, vlek U Bambuchů nebo kousek za hranicí Makov.

Foto: Martina Žáčková

V blízkosti hotelu Horal je salaš se stádem ovcí.

Nevynechejte ani návštěvu Zvonice Soláň na hoře Soláň s krásným výhledem do okolí nebo Karlovského muzea, kde nahlédnete i do typické valašské světničky. Vedle muzea stojí unikátní dřevěný kostel ve stylu lidového baroka. Do půl hodiny cesty autem leží rožnovský skanzen, který je otevřený celoročně.

Foto: TJ, Právo

Tipy na zajímavé akce

11. 3. Maškarní lyžovačka u Horalu

30. 3. – 1. 4. Razula Open Cup (veřejný závod) 

8. 4. Velikonoční šmigrustování (informační centrum)

Tip na výlet na běžkách

Ve Velkých Karlovicích je celkem 13 značených a upravovaných tras. Dá se po nich vyrazit po rovině údolím nebo na hřebeny. Vyvezte se vlekem na vrchol sjezdovky Razula. Odtud vás čeká výlet po hřebeni s krásnými výhledy do okolí. Na výběr jsou dvě varianty trasy s postupným klesáním zpět do údolí.

Užitečné informace

Lyžařská střediska

VALAŠSKÁ KYSELICE

K nejtypičtějším jídlům na Valašsku patří polévka kyselice. Zkuste si ji uvařit sami podle receptu Pavla Václavíka, šéfkuchaře hotelu Lanterna. Suroviny: uzená krkovička 40 g, klobásky 30 g, zelí kysané 20 g, cibule 20 g, bobkový list, nové koření, pepř celý, pepř mletý, mouka hladká 40 g, smetana 70 ml, česnek, sůl, polévkové koření Klasik, kořenová zelenina – mrkev, petržel, celer po 10 g, majoránka.

Foto: Martina Žáčková

Postup: Uzenou krkovičku, klobásy, zeleninu a koření zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Mezitím překrájíme kyselé zelí, měkké maso vytáhneme, vývar procedíme a vložíme do něj překrájené zelí a znovu necháme zavařit. Nakrájíme maso, klobásky i cibuli na kostičky, orestujeme, vložíme do vývaru se zelím a zavaříme. Přidáme sůl, pepř, česnek, majoránku, polévkové koření, přihustíme moukou a nakonec přidáme smetanu.

Reklama

Související témata:

Související články

Říčky - bezva lyžovačka za přijatelné ceny

S trochou závisti se ohlédnu za sebe. Sjezdaři, které tu vyplivla čtyřsedačková lanovka, si upravují výzbroj a sviští z vrchu Zakletý (996 m n. m.) v Říčkách...

Výběr článků

Načítám