Hlavní obsah

Vrah studentky unikl výjimečnému trestu

Novinky, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Výjimečnému trestu za loňskou brutální vraždu 18leté studentky se v úterý vyhnul 29letý Ladislav Mazura, kterého královéhradecký krajský soud poslal na 14 let za mříže. Oběť byla Mazurova dobrá známá, neboť oba bydleli v obci Záměl na Rychnovsku.

Foto: Ludmila Kovářová

Zvířátko na plátně i to plyšové vždy potěší a tvář rozzáří úsměvem.

Článek

Obžalovaný i státní zástupkyně se mohou proti verdiktu odvolat.

Po dívce se slehla zem uprostřed srpna 2002. Rodiče i policie ji hledali tři týdny. Tělo se našlo až začátkem září poté, co je k jejímu hrobu vykopanému u Čermné nad Orlicí dovedl právě zadržený Mazura.

Na svědomí má životy dva 

Podle jeho výpovědi před policisty ji osudného dne zavezl k tábořišti u Sopotnice, kde spolu údajně měli pohlavní styk. Když dívka nechtěla pokračovat, začali se hádat. Mazura ji udeřil a pak ji začal škrtit. Omráčenou dívku odvezl do lesa u Čermné, kde se opět probrala. Začal ji proto znovu škrtit a obličej jí máchal v kaluži. Nakonec ji nechal ležet s hlavou v potoce. Dojel si domů pro rýč a mrtvou zakopal.

Matka oběti spáchala několik dní po nálezu těla sebevraždu. Otec se léčí kvůli psychickým problémům.

Litují toho, řekl před soudem

 "Nechtěl jsem Lenku zabít, jen umlčet. Lituji toho a cítím i morální odpovědnost za smrt její matky, která spáchala sebevraždu," řekl Mazura v závěrečné řeči.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová mu navrhovala výjimečný trest mezi 17 a 18 lety. I když mu přiznala jisté polehčující okolnosti, poukázala na vysokou společenskou nebezpečnost spáchaného činu a vysokou míru brutality. "Po prvním útoku mohl ještě zabránit nejhoršímu následku a neučinil to," připomněla Faltusová, která Mazurův skutek označila za jeden z nejzávažnějších trestných činů, který se loni ve východních Čechách stal.

Žalobkyně se odvolala

 Předseda soudního senátu Jiří Mádr připustil, že oběť musela cítit před smrtí značné utrpení, ale vedle jiných polehčujících okolností zdůraznil, že znalci u Mazury zjistili příznivou prognózu resocializace. "Domníváme se proto, že podmínky pro udělení výjimečného trestu nebyly splněny," vysvětlil.

Faltusová se okamžitě odvolala. Advokát považuje trest za spravedlivý, ale na naléhání Mazury oznámil soudu, že si ponechává lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Související články

Za vraždu studentky hrozí výjimečný trest

Ze spáchání vraždy osmnáctileté dívky se u Krajského soudu v Hradci Králové zpovídá devětadvacetiletý Ladislav Mazura. Odmítl vypovídat a odkázal...

Výběr článků

Načítám