Hlavní obsah

ČSSD překročila volební náklady o 45 miliónů

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokracie překročila plánované náklady na loňské volební kampaně o 45 miliónů korun. Právu to potvrdil místopředseda strany pro řízení Karel Kobes. Tyto výdaje však dosud neschválil žádný orgán ČSSD, a proto Ústřední kontrolní komise soc. dem. odmítá doporučit sjezdu, který začne 28. března, aby schválil hospodaření strany.

Článek

"Zvýšilo se to nakonec ze 75 na 120 miliónů Kč, protože byly různé akce navíc. Pokryli jsme to ze svých peněz," řekl Kobes. Podle něj o těchto výdajích rozhodují politické orgány, a když si vymyslely akce, které nebyly v původním projektu volební kampaně, musely počítat s tím, že to bude stát více peněz.

Kampaň ČSSD do Sněmovny vybočovala z průměru především velkoryse pojatými megaparty za účasti známých umělců. ÚKK však trvá na tom, aby se překročení stranického rozpočtu řádně zdůvodnilo, projednalo a případně schválilo příslušnými stranickými orgány.

"Můžeme kontrolovat účet a pokud zjistíme nesrovnalost, požadujeme po výkonných orgánech, což je pro ÚKK předsednictvo strany, aby byla zjednána náprava nebo aby bylo předloženo rozpočtové opatření, pokud je rozpočet nějakým způsobem překročen," řekl Právu šéf ÚKK, poslanec Petr Ibl.

Kobes dostane ještě jednu výzvu

Kobes však podle něj tyto požadavky zatím nesplnil. "Dáváme mu ještě jednu písemnou výzvu. Pokud se nestane, co požadujeme, pak ÚKK nezbude nic jiného než sdělit, že jsme neměli možnost zkontrolovat hospodaření jako celek, a proto nemůžeme sjezdu doporučit jeho schválení," dodal Ibl. Kobes na to reagoval:

"Ve zprávě ÚKK bylo konstatováno, že nedošlo k žádné chybě v účetnictví, ale dopálilo je, že jsem to nenechal včas schválit. Mě zase dopálilo, že když tam napíšou, že výdaje za billboardy byly příliš velké, a zároveň nikdo se neobtěžoval s tím, že by třeba obvolal tři agentury, které tato služby poskytují, a nezjistil, jaké jsou ceny na trhu."

Kobes uvedl, že nechá překročení volebních výdajů posvětit dodatečně předsednictvem a nakonec to bude schvalovat sjezd. "Nic hrozného se nepřihodilo. Dělal jsem akce, o kterých rozhodly politické orgány, že je chtějí. Pro mě osobně je důležité, že jsem schopen vyčíslit v podstatě veškeré výdaje do halíře," uzavřel Kobes.

V ČSSD si v citlivé předsjezdové době všímají toho, že jde o první veřejný konflikt dvou funkcionářů patřících do středočeské skupiny ve straně, která se dosud vždy vyznačovala semknutostí kolem svého neformálního lídra Stanislava Grosse.

Reklama

Výběr článků

Načítám